Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе реч във Варшава по

...
Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе реч във Варшава по
Коментари Харесай

Байдън от Варшава: Киев се държи, Украйна никога няма да се превърне в победа за Русия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън произнесе тирада във Варшава във връзка първата година от войната в Украйна, в която заявява, че американската поддръжка към страната ще продължи, а НАТО е по-единен от всеки път. Той акцентира още, че Западът не заговорничи против Русия.

Байдън разгласи, че по-късно през тази седмица Съединени американски щати и сътрудниците им ще разгласят нови наказания по отношение на Москва поради нашествието в Украйна.

Президентът на Съединени американски щати установи, че Киев се държи цяла година след началото на нашествието на Русия, а съветският президент Владимир Путин е подценил Украйна, съобщи Ройтерс.

" Преди година светът се готвеше за рухването на Киев. Тъкмо се връщам оттова и мога да кажа - Киев се държи! Киев е горделив! Киев остава мощен, с високо изправена глава и най-важното - остава свободен! Една година по-късно ние знаем отговора - ще бъдем мощни, ще бъдем обединени и светът няма да гледа по различен метод! Заставаме зад правото на хората да живеят свободно! Заставаме зад демокрацията! ", съобщи американският президент.

Байдън сподели още, че " жаждата " на съветския президент Владимир Путин за " земя и власт " се е сблъскала освен с украинските въоръжени сили, а и с " желязната решителност на американците ".

" Украйна в никакъв случай няма да се трансформира в победа за Русия. Никога " , зарече се президентът на Съединени американски щати.

Американският водач предизвести, че предстоят " тежки и изпълнени с мъка дни ", само че Съединени американски щати и съдружниците им " ще пазят гърба на Украйна още дълго ", съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Трябва да имаме сигурност в Европа, това е толкоз явен и главен въпрос. НАТО е единственият най-резултатен съюз и бих споделил, че е може би най-резултатният съюз в цялата история. Година по-късно от нашествието на Русия, бих споделил, че НАТО е по-силен от всеки път ", сподели още американският президент.

" Нека няма подозрение, че ангажираността на Съединени американски щати към НАТО и член 5 е твърда като камък ", сподели Байдън в речта си във Варшава, като имаше поради члена от Северноатлантическия контракт, съгласно който нападението против една страна членка на съюза е нахлуване против всички такива.

" Всеки член на НАТО знае това. И Русия също го знае: офанзивата против един е офанзива против всички ", съобщи Байдън. 

" Да, ние бихме отстоявали суверенитета на Украйна и го направихме... да, ние бихме отстоявали демокрацията и го направихме ", добави Байдън, визирайки поддръжката на Съединени американски щати и съдружниците им за Украйна.

Той анонсира, че Съединени американски щати ще бъдат хазаин на срещата на НАТО идната година, когато съюзът навършва 75 години, съобщи Ройтерс.

Речта на Байдън в Кралския замък във Варшава беше произнесена часове след годишното послание на президента на Русия в съветския парламент, в което Путин разгласи, че Москва замразява присъединяване си в контракта за надзор над въоръжението с нуклеарни бойни глави. 

В сряда Байдън ще се срещне с водачи от по този начин наречената " Букурещка деветка " - страните-членки от източния фланг на НАТО, част от който е и България.

Преди него тирада държа полският президент.  Анджей Дуда прикани водачите на западните страни да са твърди в поддръжката си за Украйна, съобщи Ройтерс.

" Призовавам всички европейски страни, страни от НАТО, да покажат взаимност с Украйна, да обезпечат военна поддръжка за Украйна, тъй че те (украинците) да има с какво да се борят, не се колебайте да осигурите тази поддръжка ", сподели Дуда преди речта на Байдън.

Американският президент пък благодари на Полша и я назова огромен съдружник. Полша има най-дългата граница с Украйна, оттова минава превозването на оръжия за Киев, а в страната живеят към 2,5 млн. украински бежанци, напомня.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР