Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Южна Корея, в

...
Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Южна Корея, в
Коментари Харесай

Ключово посещение на Байдън в Азия - под ядрена заплаха от Севера и с мощно послание към Китай

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дойде в Южна Корея, в първото си пътешестване в Азия като водач на Съединени американски щати, за да заздрави връзките със съдружниците по сигурността в района, до момента в който загрижеността по отношение на севернокорейските нуклеарни опити нараства.

Байдън желае пътуването да надгради неотдавнашните стъпки, ускоряващи продължаващата от години тенденция на Съединени американски щати към Азия, където възходящата комерсиална и военна мощност на Китай подкопава господството на Вашингтон.

Той ще бъде топло посрещнат от новия южнокорейски президент Юн Сук-йол, който е твърдо проамерикански надъхан и встъпи в служба предходната седмица, само че нараства загрижеността, че непредсказуемото управление на Северна Корея може да извърши нуклеарен опит по време на визитата на Байдън в района.

Въпреки разрастващата се зараза от Covid, " подготовката на Пхенян за нуклеарен опит е завършила и те единствено търсят подобаващия миг ", съобщи южнокорейският народен представител Ха Тхе-кунг, откакто беше осведомен от шпионската организация на Сеул.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че има " действителен риск от провокация, до момента в който президентът е в района ".

" Знаем какво ще създадем, с цел да им отговорим. Комуникирали сме освен с нашите съдружници, само че и с Китай ", сподели той.

Ястребът Юн даде обещание да заеме твърда позиция във връзка с Севера след години на несполучлива дипломация, а също по този начин желае по-силни връзки със Съединени американски щати, в това число усилване на взаимните военни учения. В началото на деня той съобщи пред кореспонденти в Сеул, че пътуването на Байдън е опция връзките сред Съединени американски щати и Южна Корея да станат " по-силни и по-всеобхватни ".

В неделя Байдън отпътува от Южна Корея за Япония. Той ще организира диалози с водачите на двете страни, както и ще се причисли към районната среща на върха на Четиристранката - обединяване на Австралия, Индия, Япония и Съединените щати - до момента в който е в Токио.

" На път съм към Република Корея и Япония за първото си пътешестване в Азия като президент ", написа Байдън в Туитър от Air Force One. " Очаквам с неспокойствие да укрепим жизненоважните съюзи в региона на сигурността, да задълбочим икономическите си партньорства и да работим с сътрудниците си от демократичните страни, с цел да помогнем за оформянето на разпоредбите за придвижване през XXI век. "

Ядрените оръжия на Ким

Фактът, че Байдън посещава първо Сеул, демонстрира, че Вашингтон се стреми да пренасочи вниманието си към Корейския полуостров, споделя пред Агенция Франс Прес Су Ким, някогашен анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ, който в този момент работи в корпорацията RAND.

Възможно е Сеул и Вашингтон да търсят " превъзмогване на политическата бездна " и да възнамеряват по какъв начин съдружниците в региона на сигурността могат да се координират по-добре " пред лицето на актуалните и нововъзникващите провокации в района и отвън него ", сподели Су Ким.

Ако по време на визитата си Ким фактически извърши опит с нуклеарно оръжие, Съединени американски щати обявиха, че отговорът им ще бъде съгласуван с Южна Корея и Япония - и може да включва " корекции в метода, по който нашите военни сили са ситуирани в района ", сподели Съливан.

Съединени американски щати разполагат с близо 30 000 военнослужещи в Южна Корея - някои от които Байдън ще посети по време на пътуването - и с към 55 000 американски военнослужещи в Япония.

Непреднамереният резултат от нуклеарен опит по време на визитата би могъл да сближи още повече Вашингтон и Сеул, сподели Су Ким.

" Ако Ким извърши тест по време на визитата на Байдън, той на процедура ще помогне на двете страни да намерят по-голямо съображение да работят дружно по въпроса за Северна Корея ", добави тя.

Съливан също по този начин съобщи, че един севернокорейски нуклеарен опит няма да се преглежда като спънка за дипломацията на Байдън.

" Това би подчертало едно от главните послания, които изпращаме по време на това пътешестване, а точно, че Съединените щати са тук за нашите съдружници и сътрудници. "

Предупреждение към Китай

Съливан съобщи преди пътуването, че Байдън отпътува за Азия с " вятър в гърба " след сполучливото водачество на Съединени американски щати в западния отговор на към този момент съвсем тримесечното навлизане на президента Владимир Путин в Украйна.

Високата военна, дипломатическа и икономическа цена, наложена на Русия, се преглежда във Вашингтон като предизвестие за Китай, поради декларираните упоритости на Пекин да получи надзор над демократично управлявания Тайван, даже в случай че това значи да се стигне до война.

Съливан съобщи, че администрацията желае не толкоз да се конфронтира с Китай по време на пътуването, едвам употребява дипломацията на Байдън, с цел да покаже, че Западът и азиатските му сътрудници няма да бъдат разграничени и отслабени.

Той посочи съдействието на Южна Корея и Япония, наред с други, в режима на наказания против Русия, воден от европейските сили и Съединените щати. Той загатна и ролята на Англия в неотдавна основаното партньорство за сигурност AUKUS. Това " мощно обръщение " ще бъде " чуто в Пекин ", сподели Съливан, " само че то не е отрицателно обръщение и не е ориентирано към нито една страна ". /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР