Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи холандския министър-председател Марк Рюте

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи холандския министър-председател Марк Рюте
Коментари Харесай

Джо Байдън бил помазал Марк Рюте за шеф на НАТО

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поддържа холандския министър-председател Марк Рюте за идващия общоприет секретар на НАТО . Това заяви за " Политико " американски чиновник в сряда.

Подкрепата на Байдън евентуално ще повлияе на повече съдружници да поддържат кандидатурата на Рюте, откакто месеци наред той и няколко други европейски водачи се бореха за поста. Американският чиновник е запазил анонимност, с цел да разкрие поддръжката на президента по въпрос, който той не е подкрепял обществено.

По-рано в сряда " Политико " заяви, че две трети от страните от НАТО поддържат кандидатурата на Рюте да поеме управлението на военния алианс по-късно тази година.

Мандатът на настоящия началник на НАТО Йенс Столтенберг, който от 2014 година насам устойчиво управлява военнополитическия блок в бурни времена в трансатлантическата политика, завършва през октомври.

Нараства натискът за одобрение на кандидатурата на Рюте за водач преди срещата на върха на НАТО през юли, която ще се организира във Вашингтон за отбелязване на 75-годишнината на Алианса.

Естонският министър-председател Кая Калас изрази интерес към управителния пост в НАТО по време на събитие, проведено от POLITICO през ноември. Но чиновници на НАТО настояват, че тя не е в листата, защото не е оповестила кандидатурата си. Същото важи и за външния министър на Латвия Кришянис Кариниш, който предходната година направи мини обиколка из медиите, с цел да тества водата.

Пътят на Рюте към ролята на общоприет секретар го слага на курс на конфликт с Русия, защото Алиансът се изправя против експанзията на Владимир Путин две години след пълномащабната инвазия в Украйна.
 Марк Рюте е измежду спряганите наследници на Столтенберг в НАТО
Марк Рюте е измежду спряганите наследници на Столтенберг в НАТО

Тази пролет ще стане явен любимецът за поста

А в случай че някогашният президент Доналд Тръмп се върне в Овалния кабинет, холандският водач ще би трябвало да се ориентира в скептицизма на републиканеца към НАТО и груповата сигурност.

Рюте не пожела да разисква кандидатурата си за началник на Алианса по време на Мюнхенската конференция по сигурността, събрала международните водачи през миналия уикенд, като съобщи, че си е научил урока още през октомври, когато предложи да се заинтересува от тази работа.

" Направих неточност през октомври , когато приказвах за това, че може би се интересувам от тази роля, а по-късно и за гъби ", сподели той по време на дребна медийна полемика. " Не трябваше да го върша, по тази причина взех решение да не приказвам повече за това ".
 Нидерландия няма да стопира помощта за Украйна, твърди Марк Рюте
Нидерландия няма да стопира помощта за Украйна, твърди Марк Рюте

Тя ще продължи и след сформирането на новото държавно управление

На Рюте му следва да измине много път, преди да вземе каквото и да било решение. Съгласно разпоредбите на НАТО генералният секретар се избира с единогласие, което значи, че Рюте към момента би трябвало да получи поддръжката на всички 31 страни членки.

Всеки претендент за поста би трябвало да премине през Турция и Унгария, които се оказаха най-големите спънки пред приемането на нови членове. Съобщава се, че Турция е поискала уверения, преди да поддържа Рюте, до момента в който Унгария има дългогодишни различия с холандския министър председател.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР