Президентът на САЩ Джо Байдън и предшественикът му Доналд Тръмп

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и предшественикът му Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Байдън и Тръмп с еднаква подкрепа в ново проучване

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и предшественикът му Доналд Тръмп в момента  имат изравнени шансове за триумф в хипотетична изборна конкуренция. Това демонстрират резултатите от ново изследване на The New York Times и Siena College.

И Байдън, и Тръмп събраха по 43% поддръжка от записаните гласоподаватели в изследването, което предвещава още една напрегната президентска конкуренция. 4% от гласоподавателитебиха подкрепили различен претендент, а 6% въобще няма да гласоподават.

Изглежда, че Байдън затвърждава позицията си измежду членовете на личната си партия, печелейки позиции спрямо предходно изследване от предходната година. Което демонстрира, че множеството демократи избират друг претендент за собствен претендент за президент. Само 64% от гласоподавателите на първичните избори на Демократическата партия подкрепили Байдън в конкуренцията следващата година - относително дребен брой за настоящ президент - до момента в който 13% поддържат теоретика на конспирацията и мразещия имунизациите Робърт Ф. Кенеди-младши.

И сега единствено 83% от демократите възнамеряват да гласоподават за него през ноември 2024 година, до момента в който 88% от републиканците възнамеряват да поддържат Тръмп. Байдън има дребна преднина от 42% до 27% измежду самостоятелните.

Част от казуса е, че единствено 39% от гласоподавателите споделиха, че утвърждават работата, която Байдън прави като президент. Икономическите условия са главен фактор за утвърждението на президентската работа и единствено 20% правят оценка стопанската система като отлична или добра, като изгодите от ниската безработица през миналата година са засенчени от високата инфлация, която едвам неотдавна стартира да понижава.

Белият дом популяризира приноса на президента към стопанската система и неговата стратегия " Bidenomics ", която включва по-настоятелна индустриална политика и антитръстови ограничения.

Междувременно Тръмп резервира преднина от 54% към 17% пред губернатора на Флорида Рон ДеСантис измежду републиканците на първичните избори. Подкрепата за ДеСантис спадна през последните месеци макар възходящите правни проблеми на Тръмп, в това число федерални наказателни обвинявания за запазване на секретни документи, откакто той напусна Белия дом, плюс опцията за още обвинявания, свързани с напъните му да анулира загубата си на изборите през 2020 година

Тръмп трансформира престъпната си експозиция в зов, подозрително потвърждавайки, че е цел на администрацията на Байдън. " Те не ме упрекват. Те ви упрекват. Просто инцидентно заставам на пътя ", сподели той на протест в Пенсилвания през уикенда.

Резултатът от New York Times/Siena е съпоставим с други висококачествени изследвания, взети от агрегатора FiveThirtyEight.

80-годишният Байдън е най-възрастният президент, който се сблъсква със подозрения от гласоподавателите на Демократическата партия и членовете на неговата партия по отношение на възрастта му, макар че анкетата от тази седмица допуска, че тези опасения може да са намалели.

Един народен представител от Демократическата партия, конгресменът Дийн Филипс (Минесота), сподели предходната година, че Байдън не би трябвало да се кандидатира за втори мандат. Съобщава се, че той обмисля скок в първичните избори на демократите, в случай че здравето или позицията на Байдън в социологическите изследвания доста се влошат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР