Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин
Коментари Харесай

Байдън и Си Дзинпин може да преговарят за контрол на въоръженията

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и китайският водач Си Дзинпин се да прегледат опцията за договаряния за надзор на въоръженията , разяснява съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан, оповестява СиЕнБиСи.

Байдън и Си се съгласиха да " потърсят опция да стартират и да продължат полемиката за стратегическата непоклатимост ", сподели Съливан по отношение на опасенията на Съединени американски щати по отношение на натрупването на нуклеарни оръжия в Китай .

" Ще видите на голям брой равнища усилване на ангажираността, с цел да се подсигурява, че има защитни парапети към това съревнование, тъй че то да не се отклони в спор ", сподели Съливан в уебинар на Brookings Institution.

Съливан не посочи каква форма биха могли да бъдат полемиките за стратегическата непоклатимост, само че продължи: " Това не е същото като това, което имаме в съветския подтекст с формалния разговор за стратегическа непоклатимост , което е доста по-зряло, има доста по-дълбока история. Има по-малко зрялост за това в връзките сред Съединени американски щати и Китай , само че двамата водачи разискаха тези въпроси и в този момент е обвързване на нас да помислим за най-продуктивния метод да го продължим напред ".

Вашингтон неведнъж прикани Китай да се причисли към Русия в нов контракт за надзор на въоръженията .

Пекин споделя, че арсеналите на другите две страни са доста по-голмеи. Китай е подготвена да води двустранни разговори по отношение на стратегическата сигурност " на основата на тъждество и взаимно почитание ".

Въпреки че разговаряха към 3-1/2 часа, двамата водачи направиха малко, с цел да стеснят разликите, които породиха опасения от възможен спор сред двете суперсили .
 Пентагонът: Китай усилва 5 пъти нуклеарния си боеприпас до 2030 година - 1000 бойни глави
Пентагонът: Китай усилва 5 пъти нуклеарния си боеприпас до 2030 година - 1000 бойни глави

Ядрена агресия на Китай заплашва нуклеарния чадър, Съединени американски щати с Япония, Южна Корея и Европа ще прегледат нуклеарните си позиции

Съединените щати си представяха срещата да сложи непоклатимост в връзките , които стават все по-обезпокоени по редица въпроси, в това число това, което Вашингтон счита за нападателни дейности на Пекин по отношение на Тайван , претендиран от Китай.

Запитан дали има някакъв прогрес във връзка с напрежението към самоуправляващия се остров, Байдън сподели: " Да. Ние ясно казахме, че поддържаме контракта за Тайван и това е всичко ".

Байдън има поради З акона за връзките с Тайван, закон на Съединени американски щати , който изисква от Съединените щати да дават средства за отбрана на Тайван, макар че Вашингтон от дълго време следва политика на " стратегическа неизясненост " по отношение на това.

" Казах, че те би трябвало да решат... Тайван, не ние " , добави Байдън по-късно. " Ние не насърчаваме независимостта . "

Си сподели на Байдън на срещата им, че Китай ще предприеме " решителни ограничения ", ако Тайван пресече алената линия на Пекин в търсене на самостоятелност.

Съливан сподели, че Си и Байдън са разискали необятен набор от световни стопански въпроси , в това число по какъв начин Съединените щати и Китай могат да работят дружно, за да подсигуряват, че международните доставки на сила и неустойчивостта на цените не заплашват възобновяване на международната стопанска система .
 Си Дзинпин против напрежение като Студената война в Азиатско-Тихоокеанския район
Си Дзинпин против напрежение като Студената война в Азиатско-Тихоокеанския район

Икономическото възобновяване е най-неотложната задача, както и цялостната Covid имунизация във всички страни

На срещата Байдън притисна китайския си сътрудник по отношение на правата на индивида, а Си предизвести, че Китай ще отговори на провокациите против Тайван .

Високопоставен чиновник на Съединени американски щати сподели на брифинг след срещата, че задачата на Съединени американски щати не е да облекчат напрежението, нито безусловно това е резултатът и няма пробиви, които да се рапортуват.

Китайските държавни медии цитират неназовани източници от китайското външно министерство, съгласно които двете страни ще облекчат рестриктивните мерки за достъп на публицисти от страните на другата .

Вестник China Daily сподели, че преди виртуалната среща е реализиран консенсус по отношение на журналистските визи , наред с други точки.

Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати даде сходни детайлности , заявявайки, че Китай се е заел да разреши на американски публицисти, които към този момент са в страната, да заминат свободно и да се върнат, което преди този момент не са били в положение да създадат. В него се споделя, че Съединените щати възнамеряват да улеснят сходно отношение към китайските публицисти.
 Китай и Съединени американски щати се споразумяха да облекчат рестриктивните мерки за публицисти
Китай и Съединени американски щати се споразумяха да облекчат рестриктивните мерки за публицисти

И двете държавни управления ще усилят валидността на журналистическите визи от 3 месеца на 1 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР