Президентът на САЩ Джо Байдън и бразилският му колега Лула

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и бразилският му колега Лула
Коментари Харесай

Борбата с климатичните изменения - сред приоритетите за Байдън и Лула да Силва

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и бразилският му сътрудник Лула да Силва направиха в петък при срещата си в Белия дом опит за рестартиране на двустранните връзки, охладнели при ръководството на съдружника на Доналд Тръмп Жаир Болсонару, заяви " Ройтерс ".

Двамата водачи предстоящо отделиха като приоритет споделените си полезности за битката с изменението на климата и отбраната на демокрацията против възхода на авторитаризма.

" Трябва да продължим да отстояваме демокрацията и нашите демократични полезности, които образуват ядрото на нашата мощ ", сподели Байдън на Лула преди частна среща сред водачите, добавяйки, че двамата са на идентични позиции по отношение на климатичната рецесия.

Бразилия се самомаргинализира за четири години при някогашния президент, сподели Лула в Белия дом, без да загатва Болсонару по име. Неговият свят, сподели Лула, е започвал и завършвал с подправени вести заран, следобяд, през нощта.

Това изказване накара Байдън да се засмее и да каже: " Звучи познато ".

Лула сподели, че Бразилия се пробва да препозиционира себе си в света и двете страни в никакъв случай повече не би трябвало да позволяват офанзиви като тази от последователите на Болсонару предишния месец в Бразилия, или тази, която повтори - протестът на 6 януари 2021 година в Капитолия на Съединени американски щати, с цел да се предотврати засвидетелствуване на успеха на Байдън през 2020 година над някогашния президент Тръмп.

Лула сподели още, че двамата водачи могат да работят дружно и за битка с неравенството и изменението на климата.

Не се чака обаче Байдън и Лула да се спогодят за войната в Украйна, поради неутралитета на Бразилия. Лула желае да види полемика за мир посредством договаряния с присъединяване на повече неутрални световни играчи. Той е срещу изпращането на оръжие, защото възприема това като присъединяване във войната. 
 Лула съпостави Болсонару с Тръмп
Лула съпостави Болсонару с Тръмп

Бразилският президент дойде на посещаване в Съединени американски щати

Посещението на Лула в Белия дом последва среща със сенатор Бърни Сандърс и депутати от Демократическата партия.

Бразилия чака повече страни да дадат своя принос към " Фонд на Амазонка ", стартиран от Германия и Норвегия, с цел да поддържат отбраната на тропическите гори и планове за стабилно развиване. Администрацията на Байдън обмисля да се причисли към фонда от 1,3 милиарда щатски $, потвърдиха двамата американски чиновници пред Ройтерс.

Вноска на Съединени американски щати във фонда, ръководен от Бразилия, би подчертала възобновяване на връзките сред двете страни след неотдавнашния интервал на мразовити връзки.

Лула пътува до Вашингтон с министъра на околната среда Марина Силва, чака се да се срещне с пратеника на Байдън по климата Джон Кери. Министрите на външните връзки, на финансите и на расовото тъждество също са част от делегацията.

Новата администрация алармира уговорката си за отбрана на тропическите гори на Амазонка тази седмица, като започва интервенция против противозаконните златодобивачи, които опустошиха локалния резерват Яномами в Северна Бразилия.

 Лула и Байдън стартират
Лула и Байдън стартират " нова епоха " на връзките Бразилия-САЩ

По време на срещата ще обсъдят оръжията, климата, демокрацията и други проблеми
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР