Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил около 110 държави

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил около 110 държави
Коментари Харесай

Джо Байдън предизвика Китай - заради Тайван, не кани Турция и Унгария на среща за демокрацията

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е поканил към 110 страни на виртуална среща на върха по въпросите на демокрацията през декември. Сред тях са както съществени западни съдружници - България също е поканена, по този начин и Ирак, Индия и Пакистан, съгласно, оповестен на уеб страницата на Държавния департамент.

Основният съперник на Съединени американски щати в световен аспект - Китай, обаче не е поканен на срещата. За сметка на това покана има към Тайван. Това най-вероятно в допълнение ще ускори напрежението сред Вашингтон и Пекин, защото Китай на няколко пъти предизвести, че няма да одобри никакви външни интервенции за отделяне на Тайван от китайско въздействие. Пекин смята Тайван за китайска територия.
Китай към Съединени американски щати: Който си играе с огъня, ще се изгори
Китайският президент Си Дзинпин употребява виртуалната среща на върха с американския си сътрудник Джо Байдън, с цел да предизвести, че предизвиква...

Друго огромно изчезнало име е това на Турция - член на НАТО.

От страните от Близкия изток единствено Израел и Ирак ще вземат участие в онлайн конференцията, планувана за 9-10 декември. Традиционните арабски съдружници на Съединени американски щати - Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Катар и Обединените арабски емирства, не са поканени.

Байдън предложения Бразилия, макар че нейният извънредно десен президент Болсонаро е подложен на критика, че има властнически пристрастености и е корав покровител на Доналд Тръмп.

От страните в Европа Полша беше поканена на срещата на върха макар непрекъснатото напрежение с Европейския съюз поради спазването на правата на индивида. Унгария, водена от твърдолинейния националистически министър-председател Виктор Орбан, не е измежду поканените.
В Тайван публично приказват за проект на Китай за военна намеса
Висш чиновник по сигурността на Тайван сподели пред депутатите в Народното събрание, че Китай е обсъждал дали да нападна тайванските острови Прата...

В Африка измежду страните в листата на участниците са Демократична република Конго, ЮАР, Нигерия и Нигер.

При оповестяването на задачите на срещата от Белия дом обявиха, че форумът ще " засилва уговорките и самодейностите в три съществени тематики: отбрана против авторитаризма, битка с корупцията и поощряване на зачитането на правата на индивида ", съобщи БГНЕС.

Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР