Президентът на Сърбия Александър Вучич оцени в четвъртък, че албанските

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич оцени в четвъртък, че албанските
Коментари Харесай

Вучич: Никога няма да приемем албанските политици за кметове в Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич оцени в четвъртък, че албанските политици, които от петък застават отпред на сръбските общини в северно Косово, " в никакъв случай няма да бъдат признати за кметове " и прикани сърбите да запазят мира.

" Моля сърбите да пазят мира. Тези в никакъв случай няма да бъдат признати за кметове .  Опитват се да основат атмосфера, в която всички сърби да изоставен огнищата си. Моето обръщение е, че ще бъдем със сърбите и ще се борим те да оцелеят в Косово и Република Сърбия да оцелее там, както и главните положения на нашата конституция ", сподели Вучич в Нови Сад.

Очаква се в петък албанските политици да проведат учредителни съвещания на локалните управляващи за три сръбски общини на север в постройка в Косовска Митровица.

" Те също ще избират подправени кметове, подкрепяни от Петте страни /САЩ, Англия, Франция, Италия и Германия/, на най-фалшивите и срамни избори на света, със междинна изборна интензивност 3,4 % ", сподели Вучич.

Вучич направи оценката, че обстановката в северната част на Косово е доста напрегната поради всичко, което се случва.

" А какъв брой съм обезпокоен за това, което идва на следващия ден и вдругиден – по-добре да не споделям ", добави Вучич.

Вучич сподели пред кореспонденти в Нови Сад след откриването на фабриката Нидек, че в сряда е разговарял с американските дипломати Дерек Шоле, Габриел Ескобар и американския дипломат в Белград Кристофър Хил за обстановката в Косово.

Той благодари на хората, които потеглиха от Косово към Белград за митинга, проведен от Сръбската прогресивна партия на 26 май.

" Благодаря за вниманието и уважението, те знаят какъв брой сме се борили. Моето обръщение към тях е, че ние ще се борим сръбският народ да оцелее в Косово и Сърбия да оцелее и да резервира главните положения на своята конституция. Колко съм обезпокоен за утрешния ден и за всичко по-късно, по-добре да не споделям ", сподели Вучич.

Сърбите в Северно Косово бойкотираха плануваните от Прищина локални избори предишния месец в символ на митинг, че настояванията им за повече автономност не са изпълнени. Подкрепяната от Белград съществена партия - Сръбската листа прикани сърбите да не гласоподават.

Албанците са преобладаващо болшинство - 90 % от популацията в Косово, само че общините на север са обитаеми основно със сърби.

Само един от 10-те претенденти на изборите беше сърбин.

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че Белград сплашва сърбите на север да не вземат участие в изборите.

Европейският съюз и Съединените щати показаха отчаяние от решението на сърбите да не вземат участие в изборите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР