Президентът на Сърбия Александър Вучич определи присъдата над бившия босненски

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич определи присъдата над бившия босненски
Коментари Харесай

Бурни реакции след присъдата срещу Ратко Младич

Президентът на Сърбия Александър Вучич дефинира присъдата над някогашния босненски сръбски пълководец Ратко Младич като предстояща, съобщи БНР.

Вучич прикани съгражданите си да загърбят предишното.

„ Трябва да бъдем виновни пред бъдещето и да не скланяме глави пред никого, да гледаме право в бъдещето. Всеки, който желае да живее в предишното - прав му път. Ние желаеме бъдеще. Ние осъзнаваме нашата отговорност, притесняваме се, че другите не осъзнават своята. Това обаче не е уязвимост, това е нашата мощ “, сподели Вучич.

В днешното си решение Международният арбитражен съд за някогашна Югославия призна Младич за отговорен за избиването на хиляди поданици на Сребреница и Сараево по време на войната от 90-те години на предишния век и го осъди на пожизнен затвор.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик отхвърли присъдата, наричайки военачалник Младич „ воин “, избавил сърбите в Босна и Хърватия от геноцид.

„ Това не е присъда нито против Република Сръбска, нито против сръбския народ, нито против сръбската войска. Това е още един неприличен удар по сръбските жертви. Ние не можем да дефинираме решенията на Хага, само че и тази присъда не може да се отрази на историческата ни памет “, съобщи Додик.

От своя страна ръководителят на съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич изрази вяра, че доживотната присъда на Ратко Младич ще послужи като предизвестие за „ тези, които към момента желаят разделяне и спорове “.

Съединени американски щати приканиха "страните и народите " от Балканите "да работят дружно, с цел да изградят едно по-добро бъдеще ", след присъдата пожизнен затвор, произнесена от интернационалното правораздаване против някогашния боен водач на босненските сърби Ратко Младич, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Вашингтон "подкрепя значимата работа на Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия и почита неговите присъди ", съобщи за Агенция Франс Прес представител на Държавния департамент.

"Ние ще продължим да почитаме паметта на жертвите на ужасните закононарушения, осъществени в някогашна Югославия ", уточни представителят, като прикани в същото време да се заобикаля "всякаква изразителност, която разделя ".

Ратко Младич бе приет за отговорен по 10 от общо 11 точки от обвиняването - за геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР