Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви предложение на неговата

...
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви предложение на неговата
Коментари Харесай

Точкова система заменя зелената карата

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп разгласи предложение на неговата администрация да сътвори " обективна, съвременна и законна " имиграционна система, която да облагодетелства преди всичко американците, изключително тези от работническата класа.

Планът съставлява " явен контрастност " спрямо задачите на демократите за " отворени граници, по-ниски заплати и безпорядък ", уточни Тръмп в послание към републиканските депутати и членовете на кабинета от Розова градина на Белия дом, оповестява Ройтерс.

Тръмп съобщи, че желае да преразгледа имиграционната система, с цел да може тя да облагодетелства младите, образованите, англоговорящи претенденти с оферти за работа, вместо хора със фамилни връзки с американци.

Планът " ще помогне на нашите хора, в това число имигрантите, да реализират американската фантазия ", съобщи Тръмп. Планът ще спре противозаконната имиграция, твърди президентът, като той включва " обширна рационализация на нашия дисфункционален развой на законна имиграция ".

По думите на Тръмп, би трябвало да бъде въведена точкова система, сходна на тази, която се употребява в Канада, вместо досегашната лотария със зелените карти.

Съединени американски щати към този момент издават годишно 1,1 милиона разрешителни за престояване или " зелени карти ", които разрешават на притежателите им да живеят и работят в страната. От тях 66 % се издават, тъй като претендентите имат родственици в Съединени американски щати, а 21 % - на случаен принцип посредством
лотария, означи Тръмп.

Това значи, че Съединени американски щати не могат не могат да отдават желание на лекари, откриватели и най-хубавите студенти, които приключват американски университети - някои от тях се връщат в родните си страни, с цел да основат компании, които биха могли да бъдат основани в Съединени американски щати.

" Дискриминираме гения. Дискриминираме брилянтността. Това няма да се случва повече, откакто приемем това (законодателство - бел. ред.) ", съобщи Тръмп.

Съгласно настоящата система единствено 12 % от легалната имиграция се основава на умения или заслуги, означи президентът. Целта на препоръчаната промяна е да усили тази цифра до най-малко 57 %. Според президента това може да направи Съединени американски щати по-конкурентоспособни в международен проект, като в същото време подсигурява, че страната ще продължи да приветства новодошлите.

Планът планува условие за притежаване на британски език и полагане на специфичен изпит за поданство. Освен това мигрантите ще би трябвало да са в положение да се устоят сами.

" Системата ще бъде най-сетне почтена, транспарантна и ще обезпечава равнопоставеност ", съобщи Тръмп.

Той даде обещание да законови промени за да се приключи контрабандата на деца и " хуманно, само че неотложно децата без придружители да се съберат със фамилиите си в страните, от които са пристигнали ".

На някои категории претенденти за поданство ще се дава приоритет. Повече точки ще получават младите имигранти, които биха имали по-голям принос в обществената система на страната. Същото ще важи за хората с скъпа подготовка, високо обучение, както и за тези, които основават работни места.

Подобен проект обаче има дребен късмет да мине през Конгресът на Съединени американски щати, който е следен от Демократическата партия.

" Ако по някаква причина, евентуално политическа, не можем да накараме демократите да одобрят този проект учреден на заслуги и на висока сигурност, тогава ще го одобрим незабавно след изборите, когато си вземем назад Парламента (Камарата на представителите), Сенатът, и, несъмнено, поемем президенството ", уточни Тръмп.

Планът е създаден от зетя на Тръмп и негов старши консултант Джаред Кушнер и от Стивън Милър, консултант, прочут с твърдата си линия по въпросите на имиграцията.

Имиграционният проект на Тръмп включва оферти за повишение на сигурността на границата, с цел да се предотврати противозаконното секване, като съдържа и правни промени, ориентирани към ограничение на потока от мигранти от Централна Америка, търсещи леговище в Съединени американски щати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР