Президентът на Съединените щати Джо Байдън номинира заместник-председателя на американската

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън номинира заместник-председателя на американската
Коментари Харесай

САЩ номинират Аджай Банга за ръководител на Световната банка

Президентът на Съединените щати Джо Байдън номинира заместник-председателя на американската компания General Atlantic Аджай Банга за началник на Световната банка, заяви в четвъртък Белият дом.

По този метод Байдън избира за поста деец от Уолстрийт, израснал в Индия, с цел да следи най-голямата смяна в задачата на институцията от едно потомство насам, показва в. " Файненшъл таймс ", представен от БНР.

Банга, който понастоящем е заместник-председател на General Atlantic, частна капиталова група в Съединени американски щати, беше основен изпълнителен шеф на разплащателната компания Mastercard до края на 2020 година Той също по този начин е ръководител на капиталовата холдингова компания Exor, която има контролния дял във футболния клуб Ювентус, и като самостоятелен шеф в Temasek, държавния капиталов фонд на Сингапур.

Номинацията на Банга стана факт, откакто настоящият президент Дейвид Малпас ненадейно подаде оставка и идва в миг, когато Съединени американски щати и други държави-акционери в Световната банка се стремят да разширят обсега на нейното развиване, с цел да включат и битката против световното стопляне.

Байдън сподели, че Банга има визия за провокациите, пред които са изправени разрастващите се страни и има " основен опит " в активизирането на частни средства за " справяне с най-спешните провокации на нашето време, в това число изменението на климата ".

" Аджай е неповторимо снабден да управлява Световната банка в този сериозен миг от историята “, сподели Байдън в изказването по неговата номинация, отбелязвайки неговия решителен опит в активизирането на публично-частни запаси за " справяне с най-неотложните провокации на нашето време, в това число изменението на климата ".

Докато Съединени американски щати, най-големият акционер в банката, обичайно избират нейния президент, това изисква поддръжка от други страни членки. Китай, Япония, Германия, Франция и Обединеното кралство също са съществени акционери, припомня финансовото издание.

Номинацията на 63-годишния мъж, който в миналото се описваше като " човек, напълно изработен в Индия ", може да помогне за спечелването на поддръжката на разрастващите се народи, някои от които се тормозят от изместването на фокуса на банката от бедността към изменението на климата.

Но появяването на Аджай Банга като любимец за поста в Световната банка идва единствено часове, откакто бордът на институцията съобщи в сряда, че " ще насърчи мощно " кандидатурите на дами за поста.

Очаква се финансовите министри от Г-20 да обсъдят бъдещето на банката на среща в Бенгалуру в петък и номинациите ще приключат до 29 март преди началната дата за встъпването в служба на новия началник на СБ през месец май.

Номинацията на Аджай Банга идва, откакто най-големите акционери на Световната банка все по-активно агитираха тя да включи климата в работата по развиването и подлагаха на критика досегашния началник Малпас, който беше назначен от администрацията на Тръмп, за това, че не съумя да одобри този дневния ред.

Натискът върху отиващия си началник се усили, откакто той отхвърли да каже дали има вяра в породените от индивида промени в климата на конференция през септември, макар неведнъж заложени въпроси. По-късно той сподели, че не е бил свестен.

По-рано този месец министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън прикани управлението на банката " бързо " да вкара промени, с цел да освободи повече средства за справяне с изменението на климата.

Аджай Банга ръководеше близо десетилетие на мощен растеж на приходите в Mastercard и беше считан за бранител на световното финансово приобщаване. Той беше и измежду десетките основни изпълнителни шефове, които приканиха държавните управления в отворено писмо да създадат повече за понижаване на излъчванията преди срещата на върха за климата COP26.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР