Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който позволява

...
Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който позволява
Коментари Харесай

Путин легализира депортирането на жители на анексираните територии, които отказват руско гражданство

Президентът на Русия Владимир Путин подписа декрет, с който разрешава депортирането на поданици на нелегално анексираните украински територии, които отхвърлят съветско поданство.

Още от 2014 година насам, когато Русия нелегално окупира Крим и елементи от Донбас, окупационните администрации принуждават украинците да одобряват съветско поданство. След пълномащабната си нашествието си в Украйна през 2022 година Русия нелегално анексира четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

С новия, подписан от Путин в четвъртък, жителите на тези територии са задължени или да станат съветски жители, или публично да откажат да го създадат. Избралите втория вид ще се смятат за чужденци от 1 юли 2024 година и могат да бъдат депортирани.

Жителите на окупираните от Русия райони могат да бъдат подложени на депортация и в случай че " съставляват опасност за националната сигурност, поддържат насилствена смяна в основите на конституционния ред, финансират терористични и екстремистки действия или вземат участие в неразрешени дейности ", написа в наредбата.

По-рано Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че окупационната администрация към този момент е засилила насилственото издаване на съветски паспорти на украинското население.

От щаба споделиха още, че жителите на Украйна, които не са получили съветски паспорт, са били осведомени, че при положение на неполучаване на документи до 1 юни, ще бъдат депортирани и ще бъде иззето цялото им персонално имущество.

В края на септември на четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Това се случи след нелегитимни референдуми за присъединение към Русия, извършени в изискванията на военна експанзия и проведено от окупационните сили в окупирани територии. Референдумите бяха планувани три дни преди началото на гласуването, извършени без изборни описи, без граници на регионите, без процедура и без законно определени органи.

Междувременно огромна част от тези райони се управляват от украинската войска, а град Херсон беше освободен от въоръжените сили на Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР