Президентът на Русия Владимир Путин обеща безплатни доставки на зърно

...
Президентът на Русия Владимир Путин обеща безплатни доставки на зърно
Коментари Харесай

Путин обеща безплатни доставки на зърно за Африка, след като отказа да удължи зърнената сделка

Президентът на Русия Владимир Путин даде обещание безвъзмездни доставки на зърно за 6 африкански страни. Той сподели това в четвъртък по време на срещата на върха Русия-Африка , която се организира в Санкт Петербург.

Думите на Путин идват дни откакто Москва за експорт на зърно през Черно море. Тя позволяваше зърнени храни да бъдат изнасяни от Украйна, която е главен производител, към други страни макар продължаващите военни дейности.

По време на срещата си с африкански водачи в четвъртък Путин сподели, че Русия е в положение да замести зърнения експорт от Украйна за Африка.

" През идващите месеци ще можем да осигурим безвъзмездни доставки от 25 000 до 50 000 тона зърно за Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея ", сподели Путин, като думите му бяха директно излъчени по съветската държавна телевизия.

От своя страна ръководителят на комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат сподели, че съветската инвазия в Украйна частично изостря хранителната рецесия.

" Африка страда ", сподели Махамат съгласно съветския превод в ефир.

Отговорът на Путин обаче не беше чут, защото в този миг директното лъчение прекъсна, съобщи ДПА.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани от 24 февруари насам, когато Русия стартира пълномащабната си военна инвазия. Това провокира международна хранителна рецесия. През юли Киев и Москва реализираха съглашение с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Организация на обединените нации, което разреши на Украйна безвредно да изнася зърно от своите черноморски пристанища.

Новото прекъсването на износа през Черно море заплашва с апетит стотици милиони хора.

Срещата на върха Русия-Африка е втората по рода си след първата такава, която се организира през 2019 година в Сочи. Тя идва месец преди срещата на водачите на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), която би трябвало да се организира в Йоханесбург.

Южна Африка заяви, че Путин, против който има интернационална заповед за арест поради нахлуването на Русия в Украйна,.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР