Президентът на Русия Владимир Путин изразява дълбоки съболезнования за смъртта

...
Президентът на Русия Владимир Путин изразява дълбоки съболезнования за смъртта
Коментари Харесай

Говорителят на Кремъл: Путин изразява дълбоки съболезнования...

Президентът на Русия Владимир Путин показва дълбоки съболезнования за гибелта на някогашния руски водач Михаил Горбачов. Това съобщи за ТАСС представителят на президента Дмитрий Песков.

По думите му се чака през днешния ден сутринта Путин да изпрати съболезнователна депеша на роднините и околните му.

Първият и финален президент на Съюз на съветските социалистически републики умря през вчерашния ден на 91-годишна възраст.

Като президент Путин нееднократно се е срещал с Горбачов. Последно е приел някогашния руски водач в резиденцията си в Ново Огарьово през март 2006 година, на идващия ден, откакто Горбачов навърши 75 години. Путин всяка година е изпращал поздравления на Горбачов по случай рождения му ден (на 2 март).

Михаил Горбачов даде независимост на стотици милиони хора в Русия и към нея, на половин Европа. Това написа в Телеграм съветският икономист и политик Григорий Явлински, създател на демократичната партия " Яблоко ", който през 1990 година бе вицепремиер на Русия. Той е създател на проекта за преход на Съветския съюз към свободна пазарна стопанска система.

" Горбачов ни даде независимост. Той даде независимост на стотици милиони хора в Русия и към нея, а и на половин Европа. Как ние в Русия се възползвахме от подарената ни независимост, от тази велика опция - това към този момент е наша отговорност ", написа Явлински, съобщи ТАСС. " Не са доста водачите в историята, които са оказали толкоз решаващо въздействие върху времето си. За шест години на власт Михаил Горбачов промени света ", добави Явлински. Той сподели, че Горбачов би бил признат " с екстаз във всяка страна на планетата ", само че той е останал в Русия, където му е било " извънредно нелеко поради всеобщото недоумение и неприемане ".

Явлински уточни, че първият президент на Съюз на съветските социалистически републики е издържал тестването с власт, съумял е да резервира достолепието си и да остане човек. " Горбачов, които имаше неограничена власт, не открадна нищо от своята страна и своя народ. Когато му трябваха пари за благотворителния му фонд, президентът на Съюз на съветските социалистически републики се снимаше в реклама ", написа Явлински.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР