Президентът на Русия Владимир Путин даде руско гражданство на бившия

...
Президентът на Русия Владимир Путин даде руско гражданство на бившия
Коментари Харесай

Путин даде руско гражданство на Едуард Сноудън

Президентът на Русия Владимир Путин даде съветско поданство на някогашния чиновник на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън , съобщи Франс прес.

Сноудън е търсен от управляващите в Съединени американски щати поради това, че съобщи на медиите десетки хиляди документи на NSA , с които беше потвърдено огромно, нерегламентирано електронно наблюдаване на жителите в страната, както и в други страни.

Това провокира съществено интернационално напрежение и принуди Вашингтон да направи съществени промени в специфичното законодателство, свръзано с изключителните пълномощия на разузнаването и службите след 11 септември, известно като „ Патриотичен акт на Съединени американски щати “ (USA patriot act).

Името на Сноудън беше съпроводено от това на десетки други, поместени в президентски декрет на Путин, оповестен на уеб страницата на съветското държавно управление в понеделник вечерта.

„ След като от години сме разграничени от нашите родители, брачната половинка ми и аз самият нямаме никакво предпочитание да бъдем разграничени от синовете ни “, написа в Туитър Сноудън.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред организация РИА Новости, че съветското поданство е обещано на Едуард Сноудън по негова лична молба.

Руският юрист на Сноудън Анатолий Кучерена сподели, че Сноудън няма да бъде обиден от указа за частична готовност за войната в Украйна, разпоредена от Путин предходната седмица.

„ Той не е служил в съветската войска и затова съгласно нашето настоящо законодателство не попада в тази категория жители, които в този момент са призовани “, сподели юристът.

По думите му партньорката на Сноудън Линдзи Милс също е подала молба за съветско поданство. Двамата им синове към този момент имат такова, защото са родени в Русия.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели, че Сноудън резервира американското си поданство, добавяйки, че „ единственото нещо, което се е трансформирало, е, че в резултат на добитото съветско поданство, (Сноудън) в този момент може да бъде мобилизиран да се бори в тази безотговорна война “.

През 2013 година Сноудън получи леговище в Русия, откакто редица други страни му отхвърлиха. Той дойде в Москва от Хонконг и възнамеряваше да откри леговище в Латинска Америка, само че в последна сметка не съумя да напусне Руската федерация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР