Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че в

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че в
Коментари Харесай

Президентът на Република Северна Македония: Да не се бърза с решаването на проблема с България

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски счита, че в решаването на разногласието с България за разблокиране на процеса за начало на договарянията за участие на страната в Европейски Съюз не би трябвало да се бърза, тъй като, както сподели, " когато сте изправени пред предизвикателство от подобен диаметър, бързането не постоянно е най-хубавият съдружник ". Вместо това, акцентира Пендаровски, би трябвало да се работи по основните промени в страната, от които зависи качеството на живот на нашите жители, съобщи за Българска телеграфна агенция организация МИА.

Това е новината на деня в Република Северна Македония, определена от Медийната осведомителна организация /МИА/ за издание от Българска телеграфна агенция според съглашението за продан на информация и професионално съдействие, което планува всеки ден националните осведомителни организации на България и Република Северна Македония да си разменят непосредствено определена от другата организация вест на деня от съответната страна, а другата организация да я разгласява на своя интернет уебсайт без смяна с категорично изтъкване и цитиране на колегата й като източник.

Пендаровски акцентира и че нямат съображение тезите, че продължаващото статукво можело да провокира дестабилизация на страната. И даже тази обстановка да продължи, не сме застрашени от никаква дестабилизация на сигурността без значение от броя на нонпейпърите, които някои настойчиво популяризират, акцентира Пендаровски.

" Откакто пътят ни към Европейски Съюз беше незаслужено блокиран , всички ние, цялата нация, политиците и на власт, и в съпротива, през последните две години, с изключение на разочаровани, бяхме и захласнати от това по кое време в Брюксел ще бъде дадена зелена светлина за начало на договарянията. Обществеността е очевидец, че аз съм един от тези, които през миналите години бях пореден в позицията, че Съюзът е най-хубавата алтернатива за нас, и откровено едвам очаквам деня, когато ще стартираме, а още повече деня, когато ще приключим договарянията за участие. Но в сегашния подтекст, когато знаем нашите червени линии и обществено ги пазиме, не би трябвало да бъдем загрижени за това какъв брой време им би трябвало на другите да се изправят пред истината за нас . Вместо това би трябвало да бъдем захласнати от основните промени у нас, от които зависи качеството на живот на нашите жители ", сподели Пендаровски в постоянното си годишно послание пред депутатите в Собранието.

Той акцентира, че от началото на българската обсада до през днешния ден се афишира за деликатен и премислен метод в договарянията, без неочаквани обрати, тъй като съгласно него става дума за въпрос от безусловно най-висш народен интерес, а когато сте изправени пред предизвикателство от подобен диаметър, бързането не постоянно ви е най-хубавият съдружник.

" Нашият източен комшия през миналата година имаше серия от избори и, без значение от страстите, които предизвика изборната конюнктура, това, което тревожи, е, че чухме изразителност, която надвишава всички досегашни изказвания, свързани с нашата история, език и еднаквост . Една от тези тези е, че правим систематична дебългаризация, което е съществено обвиняване, което, несъмнено, няма нищо общо с действителността. Невъзможно е посланиците на 30 страни, които имат посолства в Скопие, 16 от които са страни-членки на Европейски Съюз, които ежедневно наблюдават обстановката у нас, да не осведомят столиците си за подобен развой, който, в случай че го има, би бил еднакъв на геноцид ", сподели президентът в обръщението си, на което участваха и високопоставени държавни функционери, представители на дипломатическите среди и на религиозните общности. Според него от новото държавно управление на България и от президента, който има нов мандат, се изпращат и послания с по-различен звук .

" С част от тях съм изцяло склонен, а точно да прехвърлим акцента в нашите връзки от предишното в сегашното и вместо за етническите усеща на хората отпреди 10 века да приказваме за бъдещето, за енергийно и инфраструктурно свързване и да вземем за пример за Коридор 8, който в никакъв случай не стана конкурентен на Коридор 10, несъмнено, във щета на македонските и на българските национални ползи ", сподели президентът Пендаровски.

Той се спря и на тематиката, обвързвана по думите му с блокадата на европейските интеграции и която се отнася до това, че продължаващото статукво можело да провокира дестабилизация на сигурността на страната.

" Днес желая да кажа ясно пред вас, че става въпрос за разбори и предвиждания, които нямат основа в действителността и които могат единствено излишно да разтревожат жителите. Ние сме членка на НАТО, граничим директно с три членки на Алианса, а в Европейски Съюз всички членки, с изключение на една, считат, че за началото на този развой сме създали повече от която и да е друга държава-кандидат сега, когато е трябвало да стартира договарянията. Нямаме алтернатива за това, че европейските интеграции нямат издържана опция за нас, само че те, несъмнено, имат своя цена . Ако тази цена значи отричане от нашата еднаквост, не виждам политик у нас, който ще желае да продаде своя народ за такива европейски интеграции. Неотдавна признатата с консенсус Резолюция в това Собрание за македонските държавни позиции е задоволително показателна в тази тенденция, сподели президентът Пендаровски.

Той сподели, че жителите могат да бъдат спокойни и акцентира, че даже блокадата да продължи, не ни заплашва никаква дестабилизация на сигурността без значение от нонпейпърите, които някои популяризират настойчиво.

" Възможно е обаче нещо друго . Опитът след срещата на НАТО в Букурещ през 2008 година ни учи, че е допустимо да се върнем обратно в демокрацията и са вероятни форми на властническо и популистко ръководство на обособена персона, група или партия. Но отговорността за такова вероятно развиване на събитията няма да е на нашите жители, а на нас, политиците. Ние би трябвало да покажем, че най-накрая сме научили трагичните уроци от неотдавнашното ни минало, когато бяхме на самия борд на необятен цивилен конфликт ", сподели президентът Пендаровски.

Прекаленото фокусиране върху договарянията с Европейски Съюз, счита президентът, остави на втори проект това, което е значително в интернационалните връзки, процесите на създаване на положителни двустранни връзки, на първо място, както сподели, със страните, с които споделяме идентични цели и полезности.

" Оттук в идващия интервал ще бъде належащо с новото държавно управление с ускорено движение да пристъпим съм попълване на освободените посланически места и с обединени старания да посветим по-голямо внимание на двустранните връзки, които обгръщат доста повече аспекти, в сравнение с единствено поддръжка за участие в Европейски Съюз ", сподели Пендаровски в новогодишното си послание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР