Президентът на Полша Анджей Дуда подписа спорния законопроект, който ограничава

...
Президентът на Полша Анджей Дуда подписа спорния законопроект, който ограничава
Коментари Харесай

Полша ограничи евреите във възможността да възстановяват иззета от нацисти собственост

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа противоречивия законопроект, който лимитира опцията на евреите да възвръщат собствеността си, конфискувана от нацистки немски окупатори и непокътната от следвоенните комунистически владетели. 

Досега евреите-емигранти или техните потомци можеха да предявят рекламация, че техен парцел е конфискуван нелегално и да изискват връщането му, само че полските управляващи настояват, че това предизвиква неустановеност по отношение на собствеността на парцела.

Затова през 2015 година Конституционният арбитражен съд на Полша постанови, че би трябвало да има съответни периоди, след които административните решения по отношение на правото на благосъстоятелност да не могат да бъдат оспорени. Промените в закона бяха признати от полския парламент по-рано тази седмица.

Законопроектът дефинира 30-годишен предел за искове за възобновяване.

Това може да провокира напрежение с Израел и Съединените щати, написа " Джерусалем пост ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи в четвъртък, че Вашингтон е надълбоко угрижен, че полският парламент е приел законопроекта и прикани Дуда да не го подписва или да го отнесе до Конституционния арбитражен съд на Полша.

Заради противоречивия закон Израел отзова своя шарже д`афер във Варшава за съвещания за неустановен интервал. Израелският външен министър Яир Лапид съобщи, че Полша през днешния ден е одобрила един аморален антисемитски закон. Лапид съобщи, че се отсрочва заминаването за Варшава на новия израелски дипломат.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР