Президентът на Полша Анджей Дуда каза, че налага вето върху

...
Президентът на Полша Анджей Дуда каза, че налага вето върху
Коментари Харесай

Полският президент налага вето върху спорните закони за съдебната реформа

Президентът на Полша Анджей Дуда сподели, че постанова несъгласие върху два закона за промяна на правосъдната система, които породиха вълна от митинги, предадоха международните организации.

Двата закона са за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата (полския върховен правосъден съвет). Критици на законите споделят, че те понижават независимостта на правосъдната система.

"Законът за Върховния съд не ускорява възприятието за правдивост у обществото ", сподели Дуда и сподели че този закон, както и законът за Националния съвет на магистратурата би трябвало да бъдат изменени. Той заяви, че връща законите назад в Сейма (долната камара на парламента). Изявлението на президента беше предавано по държавната телевизия.

Няколко хиляди души стачкуваха в цяла Полша в последните дни против промените на правосъдната система, които съгласно тях подчиняват тази система на политическата власт.

След изказването на Анджей Дуда курсът на полската злота се повиши по отношение на еврото, защото вложители споделиха, че решението на президента понижава рисковете от политическа рецесия в Полша, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР