Президентът на Молдова Игор Додон поиска от Конституционния съд да

...
Президентът на Молдова Игор Додон поиска от Конституционния съд да
Коментари Харесай

Президентът на Молдова срещу спирането на руските канали

Президентът на Молдова Игор Додон изиска от Конституционния съд да ревизира законността на признатите от Народното събрание ремонти, ограничаващи излъчването на съветски канали.

„ Повторно декларирам позицията си по отношение на по този начин наречения закон за битка с пропагандата. Според мен той опонира на правилата на демокрацията и нарушава главните права на индивида, обезпечени от конституцията и Европейската спогодба за правата на индивида, а точно - правото на свободата на словото, свободата на печата, свободата на мнението ", гласи обръщението на президента Додон на страницата му във Facebook.

Според молдовския президент този закон вкарва цензура, което е „ неприемливо за една правова страна ", а също и на конституцията на Молдова.

Съответният документ е създаден от Демократическата партия на Молдова, която управлява Народното събрание на страната. От там пък означиха, че законът има за цел да подсигурява сигурността на осведомителното пространство, като забрани излъчването в Молдова на информационно-аналитични, политически и военни излъчвания от страни, които не са утвърдили Европейската спогодба за трансгранични малките екрани (вкл. Русия).

По-рано Додон към този момент е изпращал този закон за преразглеждане, само че Народното събрание го е върнал на главата на републиката за утвърждение. Според молдовските закони президентът не може да отхвърли законопроекта, утвърден от Народното събрание, два пъти. Въпреки това, Додон сподели по-рано, че законът няма да бъде утвърден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР