Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах пристигна днес на

...
Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах пристигна днес на
Коментари Харесай

Стефка Костадинова посрещна президента на МОК Томас Бах в София

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах дойде през днешния ден на двудневно посещаване в България. На Аерогара София германецът бе посрещнат от президента на БОК Стефка Костадинова със сърдечно „ Добре пристигнал “, след което двамата разговаряха в резюме. На срещата участва и генералният секретар на БОК Белчо Горанов. Една от най-влиятелните персони в света идва у нас по отношение на кулминационната точка на тържествата по отбелязване на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет.

Това е втора аудиенция на Томас Бах в България в качеството му на президент на Международния олимпийски комитет. Преди 5 години той посети страната ни по време на невижданото по едно и също време домакинство на три международни шампионати във водещи олимпийски спортове.

„ За мен е чест да бъда част от тържествата по отбелязване 100-годишнината на Българския олимпийски комитет. България е страна с големи обичаи и доста триумфи в международния спорт. Имате история, с която можете да са гордеете. Преди 5 години бях тук по времето, когато домакинствахте на три огромни международни шампионати в олимпийски спортове. Това приказва за високата класа на България в спорта. Искам в този момент да видя и да поздравя персонално българските олимпийци, вашите заслужили треньори, деятели и да получа директни усещания какво се случва в българския спорт, какво ще е неговото бъдеще. Уверен съм, че той и отсега нататък ще има триумфи и велики персони, като президента на БОК – международната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. В околните часове дружно с хората от моята делегация ще имаме доста срещи и диалози в България и се надявам, че те ще бъдат от взаимна изгода, “ бяха първите думи на президента на МОК в София.

Програмата на визитата планува през днешния ден среща с президента на Република България Румен Радев, незабавно по-късно международният олимпийски необут ще участва на откриването на изложбата с неповторими фотоси и документи от вековната история на БОК. По време на събитието от 17.30 ч. в Градската градина пред Народния спектакъл Стефка Костадинова ще връчи на Томас Бах клише от скъп документ - Постановление на Министерския съвет от 1896 година, с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, измежду които и единственият ни взел участие там - гимнастикът Шарл Шампо. По този метод страната ни става една от 14-те страни, възстановили преди 127 години с присъединяване си в гръцката столица античната традиция и сложили началото на един от най-значимите световни явления на днешно време – олимпийските игри.

Също на изложбата в Градската градина кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи специфичен приз на президента на МОК, а създателите на книгата „ България на Олимп “ Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов ще предадат на Томас Бах две копия от изданието – едното персонално за него, а другото за предпазване в Олимпийската библиотека в Лозана. Покрай фотоизложбата се плануват и други интензивности.

Точно в 19.30 ч. довечера в Централния Военен клуб в наличието на президента на Република България и президента на МОК стартира кулминационната точка на тържествата, отбелязващи вековния празник на БОК. Сред близо 400-те посетители на церемонията са поканени всички олимпийски медалисти на България, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, политици и създатели.

Утре, четвъртък, в 8.45 ч. Томас Бах ще бъде част от формалните лица, които ще валидират пощенска марка за 100-годишнината на БОК, събитието е в Музея на известията (ул. " Гурко " №6). След това президентът на МОК ще посети за малко открития неотдавна „ Олимпийски център “ в Националната спортна академия „ Васил Левски “, преди да отпътува от България.

За тържествата по честване 100-годишнината на Българския олимпийски комитет у нас идват и президентът на Асоциацията на Европейските олимпийски комитети (ЕОС), член на МОК и ръководител на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, генералният секретар на ЕОС Рафаеле Паньоци, президентът на Световната федерация по битка и член на Изпълкома на МОК Ненад Лалович и други

Томас Бах е роден на 29 декември 1953 година във Вюрцбург (Германия). Завършва право и политика в университета в родния си град, а през 1983 година пази докторска степен по право.

Олимпийски първенец е от XXI Олимпийски игри в Монреал през 1976 година, когато печели златен орден на фехтовка (отборно, рапира). Освен олимпийска купа, спортната му биография включва и други значими достижения, измежду които международен първенец по фехтовка, мъже (отборно) - Буенос Айрес 1977, притежател на сребърни и бронзови медали от международни шампионати по фехтовка. Другите спортове, които практикува са тенис и футбол.

През 2006 година e определен за президент на Германската олимпийска спортна конфедерация (DOSB). Член-основател е на комисията на спортистите към Международния олимпийски комитет.

През 2013 година Томас Бах е определен за девети подред президент на МОК, откакто повече от 10 години е бил заместник-председател на организацията.

През 2018 година германецът стана третият президент на МОК, почетен с купата Доктор хонорис идея на Националната спортна академия „ Васил Левски “, след Хуан Антонио Самаранч (1998) и Жак Рох (2009).

Томас Бах е създател на многочислени изявления в региона на правото, стопанската система и спорта. Удостоен е с голям брой държавни оценки, почетни награди от национални олимпийски комитети, интернационалните спортни федерации и университети.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР