Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че НАТО трябва да

...
Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че НАТО трябва да
Коментари Харесай

Литва призова НАТО да изгради военни бази на границата с Русия

Президентът на Литва Гитанас Науседа съобщи, че НАТО би трябвало да анулира акта за връзки и съдействие с Русия, подписан през 1997 година Според него е належащо да се изградят непрекъснати военни бази на границата с Руската федерация, което е неразрешено с този закон, съобщи " Фокус ".

" Когато Русия подхваща дейни стъпки за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус – и имаме всички доказателства, че това се случва – най-сетне би трябвало да обявим, че основополагащият акт Русия-НАТО е мъртъв “, акцентира Науседа пред The ​​Times. Според него, до момента в който този акт съществува, той " пречи на трезвото мислене в доста столици и ни държи в сивата зона на стратегическа неизясненост ".

Както написа The ​​Times интернационалните сили на НАТО са ситуирани в девет страни, като включително са Полша и балтийските страни. Те обаче работят на ротационен принцип и постоянно се изтеглят след шест месеца, защото съглашение за съдействие с Русия не разрешава установяването на непрекъснати бази в огромна част от някогашния източен блок.

Науседа разяснява и вероятностите на Украйна в НАТО. Според него би било неточност да се повтарят същите формулировки след срещата на върха във Вилнюс, които бяха употребявани след срещата на върха в Букурещ през 2008 година Президентът на Литва счита, че е належащо да се уточни " най-ясният и най-краткият път за влизане на Украйна ", тъй като това ще повдигне морала на украинската войска. Той призна, че участието на Украйна в НАТО е невероятно, " до момента в който страната е във война ". " Нашата концепция е да изпратим сигнал за това по какъв начин можем да действаме, в случай че войната завърши и изискванията го разрешават “, изясни той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР