Президентът на Литва Гитанас Науседа в понеделник предупреди държавния секретар

...
Президентът на Литва Гитанас Науседа в понеделник предупреди държавния секретар
Коментари Харесай

Литва предупреждава САЩ: Путин няма да спре в Украйна

Президентът на Литва Гитанас Науседа в понеделник предизвести държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, че неуспехът да бъде спряна съветската експанзия в Украйна ще докара до световен спор, оповестява " Ройтерс ".

По време на обиколката на Блинкън в балтийските страни, Науседа акцентира, че съветският водач Владимир Путин " няма да спре в Украйна " и че светът е задължен да помогне на украинците " с всички налични средства ".

" Имам поради в действителност всички средства, в случай че желаеме да избегнем Трета международна война. Изборът е в наши ръце ", посочи той.

Литва, която е член на НАТО, изпрати военна помощ на Украйна и от началото на съветската инвазия е посрещнала дребен брой украински бежанци.
 Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме идващите?
Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме идващите?

Латвия: Русия постоянно мери военната мощност, само че и волята на страните да се бият, видят ли уязвимост, незабавно се възползват

Беларус, който граничи с Литва и Латвия, разреши на Русия да стартира офанзива от негова територия, откакто съветските войски бяха ситуирани там в продължение на седмици под прикритието на взаимни военни учения.

Блинкън беседва с Науседа преди срещата си с външния министър и премиера на Литва.

Висшият американски посланик сподели по-рано на чиновниците на американското посолство във Вилнюс, че нахлуването на Русия в Украйна оспорва главните правила за поддържане на мира сред народите.

" Важно е хората да схванат какво в действителност е заложено на карта и че това надвишава даже Украйна, даже балтийските страни, стига даже оттатък Европа ", акцентира той.

Някои дипломати, назначени в посолството на Съединени американски щати в Беларус, също са във Вилнюс, откакто задачата там беше затворена заради опасения за сигурността им. предходната седмица.

Миналата година Беларус забрани на американския дипломат Джули Фишър да заеме поста си и изиска от Вашингтон да редуцира личния състав на посолството си в отговор на глобите на Съединени американски щати след потушаването на митингите против беларуския президент Александър Лукашенко през 2020 година
 Австралийски специалист: Путин желае агресия към Естония, Латвия, Литва и даже Полша
Австралийски специалист: Путин желае агресия към Естония, Латвия, Литва и даже Полша

Путин е душевно неустойчив и има нуклеарни оръжия, само че Китай може да го спре
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР