Президентът на Кипър Никос Христодулидис изрази дълбоката си признателност за

...
Президентът на Кипър Никос Христодулидис изрази дълбоката си признателност за
Коментари Харесай

Президентът на Кипър благодари на България за позицията й по кипърския въпрос

Президентът на Кипър Никос Христодулидис изрази дълбоката си благодарност за кардиналната позиция на България по кипърския въпрос и повтори предлагането си за по-активна роля от страна на Европейския съюз в напъните за основаване на нужните условия за обновяване на диалозите за споразумяване на кипърския въпрос. Това съобщи за Българска телеграфна агенция кипърската организация КНА.

 

Приемайки акредитивните писма на новия дипломат на България Недялчо Данчев, Христодулидис сподели, че „ бихме желали да изразим нашата дълбока благодарност за кардиналната позиция на България по кипърския въпрос и дългогодишната и скъпа поддръжка на вашата страна за нашите старания за преустановяване на турската окупация и обединяване на нашия остров посредством жизнеспособно и всеобхватно съглашение в сходство със съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и правото, полезностите и правилата на Европейски Съюз “.

 

„ Статуквото във връзка с кипърския въпрос не е жизнерадостен вид, нито за Кипър и кипърците, нито за която и да е страна, която има интерес от сигурността и стабилността в нашия район “, акцентира кипърският президент.

 

Той удостовери уговорката си към напъните за спокойно разрешаване на кипърския въпрос на контрактуваната основа за двузонална, двуобщностна федерация с политическо тъждество, както е предписано от съответните резолюции на Организация на обединените нации, и към доближаването, реализирано преди закриването на Конференцията в Кипър в Кран Монтана.

Христодулидис означи, че „ неотложният въпрос е по какъв начин да се излезе от сегашната задънена улица, с цел да се основат нужните условия за обновяване на договарянията, ориентирани към всеобхватно решение “.

 

В този подтекст, сподели той, от значително значение е да се разпознават тласъци, които ще допринесат за печеливши за всички участници решения.

 

„ Имайки поради това, диря по-активна роля от името на Европейския съюз като единствения интернационален участник, който разполага с принадлежности, които могат да обезпечат осезаеми тласъци за всички страни, посредством еволюционен, взаимноизгоден (печеливш) развой ".

Тази самодейност, уточни той, не слага под въпрос, нито замества водещата роля на Организация на обединените нации и задачата на генералния секретар на Организация на обединените нации, тя има за цел да поддържа Организация на обединените нации в нейната роля и да улесни нейните старания.

„ Междувременно би трябвало да продължим да прекосяваме през актуалната доста деликатна фаза, като имаме поради наложителната нужда да осигурим удобен климат и отбягване на напрежение, нарушавания и нови [ситуации на] свършения факт “, сподели президентът.

 

Провокативната изразителност и дейностите на Турция в и към Кипър, акцентира Христодулидис, не способстват за основаването на удобен климат, нужен за обновяване на преговорния развой.

 

„ Тази вероятност е в допълнение подкопана от заявената политика на Турция за решение за „ две страни “ и нейния блян да надгради своето нелегално сепаратистко образувание в окупираната част на Кипър на интернационална сцена в внезапно нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, по-специално 541 и 550 “, продължи кипърският президент.

 

По отношение на въпроса за Вароша Хрустодулидис сподели, че Турция занапред ще би трябвало да се откаже от своите противозаконни дейности и нарушавания и да стартира да зачита и извършва резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в това число последната резолюция 2587 (2021) със съответните президентски изказвания (23 юли 2021 година, 09 октомври 2020 г.), в която Съветът за сигурност „ препотвърждава статута на Вароша, както е посочен в съответните резолюции, в това число Резолюции 550 (1984) и 789 (1992).

 

По отношение на двустранните връзки Христодулидис сподели, че Кипър и България честват тази година 63-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки, като означи, че през годините връзките сред двете страни са потвърдили, че са устойчиви и устойчиво са израснали до изключителни равнища на доверие, другарство и взаимно ползотворно съдействие, както на равнище държавно управление, по този начин и на нашите две общества.

 

„ Нашата споделена еднаквост [като членове на] Европейския съюз сближи нашите страни още повече в опит да реализираме общите си цели и да се оправим с общите ни провокации “, продължи кипърският президент.

 

Той се базира и на „ забележителната и витална българска общественост в Кипър ", като добави, че тя „ съставлява спомагателна връзка сред нашите две страни, която безспорно способства за обогатяването на нашето общество ".

 

Президентът Христодулидис изрази своята откровена воля и предпочитание за по-нататъшен прогрес и задълбочаване на съдействието както на двустранно равнище, по този начин и в границите на Европейския съюз и други интернационалните конгреси, „ давайки ни опция да се надигнем пред многочислените провокации на актуалната ера “.

 

Накрая кипърският президент помоли българския дипломат да съобщи на президента на България Румен Радев и на министър-председателя Гълъб Донев, както и на приятелския народ на Република България най-сърдечните му поздрави и обръщение за другарство и взаимност.

Кипър е разграничен от 1974 година, когато Турция нахлува и окупира северната му част. Водените от Организация на обединените нации мирни договаряния до момента не са довели до резултат. Последният кръг от договаряния през юли 2017 година в швейцарския курорт Кран Монтана приключи безуспешно. Вароша, оградената част от окупирания от Турция град Фамагуста, постоянно се разказва като „ нереален град “.

  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР