Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви, че държавният секретар на

...
Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви, че държавният секретар на
Коментари Харесай

Хърватия: САЩ искат да ни „пробутат“ F-16

Президентът на Хърватия Зоран Миланович съобщи, че държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео идва в страната в петък, с цел да „ пробута “ на Загреб изтребители F-16, написа белградският всекидневник „ Политика “.

„ Той идва да се опита да ни пробута американски самолети. Казвам го аз, който постоянно съм упорствал, че американските артикули би трябвало да са приоритет “, съобщи президентът пред публицистите, съобщи Фокус.

Той акцентира, че никой не би трябвало да приказва по тематиката с Помпео, тъй като това е един тип напън.

Според него „ при идеални условия “ американската оферта би трябвало да се преглежда като приоритет, само че по този метод тя ще бъде политическа, тъй като идва, когато търговете за други самолети са отворени и тъй като това се случва преди американските избори.

Хърватия желае да закупи 12 бойни самолета, а в периода до 9 септември предложения са подали снабдители от Съединени американски щати, Швеция, Израел и Франция.

Миланович счита, че офертите на страни, които не са членки на НАТО, не би трябвало да се преглеждат.

Швеция предложи нови модели Gripen C/D, Съединени американски щати - нови F-16 Block 70, Израел - употребен модел F-16, блок 30, а Франция - Rafale.

В началото на 2019 година хърватското държавно управление анулира авансово контрактуваното решение за закупуване на 12 самолета F-16 Barak от Израел, защото Ерусалим не съумя да получи позволение от Съединени американски щати за продажбата им на Загреб.

Миланович разкритикува Помпео и по-рано, тъй като визитата му ще бъде в Дубровник, а не в Загреб.

Държавният секретар на Съединени американски щати ще дойде в адриатическото украшение на следващия ден, където ще се срещне с премиера Андрей Пленкович и външния министър Гордан Гърлич-Радман. Министърът на защитата Марио Баножич също ще се срещне с първия посланик на Вашингтон.

В сряда Министерство на външните работи на Хърватия разгласи, че чака позитивно решение за премахването на визите за Съединени американски щати за хърватските жители през идващите месеци и „ кардинално и утвърдително известие по отношение на визите “ от Помпео. Той добави, че измежду тематиките на срещата ще бъдат и избягването на двойното данъчно облагане и закупуването на изтребители F-16.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР