Президентът на Франция Еманюел Макрон ще предложи на руския президент

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон ще предложи на руския президент
Коментари Харесай

Макрон отива при Путин с мирен план за Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще предложи на съветския президент Владимир Путин кротичък проект, включващ жестове на Запада към Москва, когато посети Кремъл през днешния ден с задача за облекчение на напрежението към Украйна, написа английският вестник The Times, представен от Агенция " Фокус ".

Френският водач очерта концепциите си за „ нов ред за сигурност в Европа “, до момента в който Съединените щати ускориха предизвестията си за идна инвазия, заявявайки, че може да бъдат убити до 50 000 цивилни и че държавното управление в Киев ще падне в границите на 48 часа.

Опитите на Макрон да посредничи за намиране на дипломатическо решение тревожат Съединени американски щати, Англия и други по-твърдо настроени против Русия страни от НАТО, само че са в унисон с мисленето на Германия, чийто канцлер Олаф Шолц е във Вашингтон и ще се опита да изясни позицията на страната си по отношение на Украйна, обстановката към газопровода „ Северен поток-2” и отхвърли за даване на смъртоносни оръжия на Киев.

Излагайки очакванията си за „ деескалиране “ на разногласието, Макрон се дистанцира от мнението на Съединени американски щати, че натрупването на войски е въведения за инвазия.

„ Геополитическата цел на Русия през днешния ден явно не е Украйна, а да се изяснят разпоредбите за взаимно общуване с НАТО и Европейския съюз “, сподели той пред Le Journal du Dimanche. „ Неотложно е да се премине към нов ред, от който нашата Европа се нуждае надълбоко и който се основава на главния принцип на суверенното тъждество сред страните “, сподели той.

Макрон сподели, че Европа и НАТО могат да подсигуряват суверенитета на членовете си от някогашния руски блок, като в същото време дадат на Москва уверения, че опасенията за сигурността ѝ са били взети поради.

„ Трябва да защитим нашите европейски братя, като предложим нов баланс, който може да резервира техния суверенитет и мир. В същото време това би трябвало да се прави, като се почита Русия и се схващат нейните претенции “, сподели той. Сега отговорността на Европа е да „ построи историческо решение “, добави той. „ Вярвам, че президентът Путин е разполагаем за това.

Русия има право да се стреми да получи договорни гаранции за сигурност, сподели той.
„ Сигурността и суверенитетът на Украйна или на която и да е друга европейска страна не могат да бъдат обект на компромис, само че също по този начин е законно Русия да сложи въпроса за личната си сигурност.

Той засяга съветските претенции НАТО да се ангажира в никакъв случай да не одобри Украйна за член, както и да признае, че съветските ползи би трябвало да бъдат фактор в споразуменията за сигурност на страните от някогашния Варшавски контракт, които в този момент са западни съдружници. НАТО отхвърли настояванията като неприемливи.

Западните държавни управления означават, че диалозите на Макрон за нов ред за сигурност са близки до езика, употребен от Кремъл в настояванията му за цялостно нулиране на европейската система за сигурност.

В навечерието на пътуването си до Москва френският водач беседва по телефона с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в опит да координира дипломатическия напън на Запада.
Ентусиазмът на Макрон не се споделя от Съединените щати, източноевропейците или консерваторите в Германия, които през вчерашния ден упрекнаха канцлера социалдемократ в уязвимост пред съветската експанзия. „ Изумен съм какъв брой зле се оправя това държавно управление “, сподели 66-годишният Фридрих Мерц, водач на християндемократическата съпротива, пред вестник Bild am Sonntag.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР