Президентът на Франция Еманюел Макрон потвърди доверието си в министър-председателя

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон потвърди доверието си в министър-председателя
Коментари Харесай

Макрон избра отново Елизабет Борн за министър-председател

Президентът на Франция Еманюел Макрон " удостовери " доверието си в министър-председателя Елизабет Борн, която беше подложена на офанзива поради неприятното показване на изборите, вследствие на което нейният шеф не съумя да резервира болшинство в Народното събрание.
Елизабет Борн, министър председател на Франция
Макрон съобщи, че е упълномощил на Борн да организира нови съвещания с парламентарните групи за сформиране на " държавно управление на действието " до началото на юли.

" Днес взех решение да потвърдя доверието си към Елизабет Борн ", сподели той в изявление за Акционерна фирма.

Макрон, който беседва с Борн в събота, разгласи, че ѝ е упълномощил идната седмица да се допита до политическите групи в Националното заседание по редица въпроси.

Сред тях са възможното им присъединяване в едно държавно управление, позицията им по отношение на вота на доверие към самата Борн на 5 юли, както и по отношение на гласуването на държавния бюджет през есента.

" След завръщането ми от Г-7 и срещата на НАТО (които ще се проведат до четвъртък, бел.ред.) министър-председателят ще ми показа оферти за пътна карта за ръководството на Франция през идващите месеци и години, а също и за състава на новото държавно управление на действието в работа на Франция, което ще съставим в първите дни на юли ", добави той.

Към това държавно управление може да се причислят представители на политически сили, подготвени да си сътрудничат с болшинството.
Еманюел Макрон, президент на Франция
" Вярвам в нашата групова дарба да реализираме това. Вярвам в способността на министър-председателя... ", сподели още президентът.

Франция е застрашена от продължителна политическа невъзможност, откакто опозиционните партии посрещнаха мразовито апела на Макрон за " взаимни отстъпки ", с цел да се резервира ръководството на Франция след неубедителните резултати на парламентарните избори.

Макрон насочи апела си в послание към нацията късно в сряда, дни откакто не съумя да резервира общото болшинство на своя блок в Народното събрание - факт, който рискува да ограничи способността му да реализира плануваните промени.

Неговият центристки алианс завърши парламентарните избори предходната седмица с 44 места по-малко от общото болшинство в Националното заседание, а новата лява коалиция и крайната десница реализираха обилни триумфи.

Ситуацията подкопава проектите на Макрон за промени през втория му мандат след преизбирането му за президент през април - в това число основната мярка за повишение на пенсионната възраст, и рискува да накърни интернационалния му престиж.

Париж / Франция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР