Президентът на Филипините Родриго Дутерте премахва военното положение в южните

...
Президентът на Филипините Родриго Дутерте премахва военното положение в южните
Коментари Харесай

Дутерте премахва военното положение във Филипини

Президентът на Филипините Родриго Дутерте отстранява военното състояние в южните Филипини до края на годината, съобщи представителят му, повече от две години откакто бе наложено в опит да спре " Ислямска страна " да се укрепи там, оповестява " Гардиън ".

Президентът сложи района Минданао под военно ръководство през май 2017 година, часове откакто бойци с черния байрак на ДАЕШ, превзеха основно мюсюлмански град Марави , разпалвайки петмесечна борба с 1200 починали.

" Президентският замък е убеден в способността на нашите сили за сигурност да поддържат мира и сигурността на Минданао без продължение на военното състояние " след 31 декември, разяснява представителят на президента Салвадор Панело.

Съветниците по сигурността на Дутерте го осведомиха за " намаляване на терористичния и екстремистки протест , резултат от залавянето или неутрализирането на техните водачи , както и намаляването на показателя на престъпността ", добавя Панело.

Военното състояние разреши на военните да открият надзор с ограничения като полицейски часове, контролно-пропускателни пунктове и надзор на оръжия в страна, в която доста цивилни имат огнестрелно оръжие, законно или нелегално. Заподозрените също могат да бъдат арестувани за по-дълги интервали , без да бъдат повдигнати наказателни обвинявания в съда.
 Дутерте завоюва пълномощия за още една година военно състояние
Дутерте завоюва пълномощия за още една година военно състояние

Първоначалният интервал на военно състояние е стеснен от конституцията до 60 дни

Въпреки това, военното състояние е противоречив въпрос в страна, ръководена в продължение на 20 години от починалия деспот Фердинанд Маркос, който Дутерте дефинира за най-големия водач, който Филипините в миналото са имали.

Конгресът разреши на Дутерте да разшири военното ръководство над целия юг, откакто държавните сили завзеха Марави , игнорирайки предизвестията на опозицията за властническо ръководство.

Британската наблюдателска група International Alert съобщи в отчет по-рано тази година, че военното ръководство е понижило конфликтните произшествия в Минданао с 30% през 2017 и 2018 година .

Съветникът на групата за Азия по въпросите на мира и споровете Франсиско Лара разяснява за Агенция Франс Прес, че военните контролно-пропускателни пунктове ограничиха превозването на огнестрелно оръжие , което докара до по-малко отвличания и кланови войни.

Минданао е обиден от редица смъртоносни самоубийствени атентати при тревожна ескалация, провокирана от въздействието на " Ислямска страна " в Югоизточна Азия.

" Аргументът за въздържане наподобява подозрителен в светлината на невиждани самоубийствени офанзиви ", изяснява политическият анализатор Ричард Хайдарян.

" Дори след няколко години на осъществяване това не нанесе значително проваляне на нито една въоръжена група в тази област ", добавя Хосе Антонио Кустодио, боен историк и аналитик в региона на защитата.

Той изяснява, че неуспехът в туризма също е значителен , базирайки се на честите предизвестия за пътувания до Минданао, издадени от западните държавни управления.

Министърът на защитата Делфин Лорензана по-рано съобщи пред кореспонденти, че е посъветвал Дутерте да не удължава военното ръководство над района . " Време е да се върнем към естественото си положение , с цел да можем да притеглим повече вложители ".
 Предпочита ги мъртви: Дутерте дава пари за залавянето на освободени нарушители
Предпочита ги мъртви: Дутерте дава пари за залавянето на освободени нарушители

Дутерте съобщи, че " премията " е един милион песоса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР