Президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер подкрепи план,

...
Президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер подкрепи план,
Коментари Харесай

Нов План Маршал ще е необходим за Украйна

Президентът на Европейската капиталова банка (ЕИБ) Вернер Хойер поддържа проект, сходен на Плана " Маршал " на стойност няколко трилиона евро за възобновяване на Украйна, обещавайки кредитната помощ на Европейски Съюз за това, което съгласно него би трябвало да бъде световно избавително изпитание, предава Ройтерс.

Хойер сподели, че Европа не би трябвало да бъде оставяна сама да поеме голямата сметка от съветската инвазия в Украйна , която съгласно него може да доближи трилиони евро

Съгласно Плана " Маршал ", прибавен след Втората международна война, Съединените щати дават на Европа днешния еквивалент на към 200 милиарда $ за четири години за икономическа и техническа помощ.

Обръщайки внимание на нуждата от сходна стратегия за Украйна, Хойер сподели пред Ройтерс, че цената на възобновяване на страната е била обсъждана на последните срещи в Организация на обединените нации, Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

" Колко ще коства възобновяване, реконструкцията на Украйна? Различни цифри летяха из стаята... само че едно нещо е напълно ясно: не приказваме за милиони, а за трилиони ", сподели Хойер, някогашен министър на външните работи на Германия при канцлера Хелмут Кол след рухването на Берлинската стена.

Думите на Хойер акцентират по какъв начин Европейският съюз се готви да се оправи с непрекъснато възходящото икономическо влияние на войната, употребявайки въздействието на паннационалната Европейска инвестиционна банка, която нормално финансира пътища, мостове и друга инфраструктура.

" Предизвикателство за целия свободен свят е да се увери, че тази (подкрепа) ще бъде обезпечена ", сподели Хойер.

" Политическите водачи би трябвало да решат допустимо най-скоро ", сподели Хойер. " Но мисля, че имаме потребност от конструкция, която в действителност е ориентирана към целия свят, а освен към данъкоплатците в Европейския съюз. "
 Г-7 даде обещание 24 милиарда $ за 2022 година за Украйна
Г-7 даде обещание 24 милиарда $ за 2022 година за Украйна

В изказване министрите споделиха, че съжаляват за присъединяване на Русия в интернационалните конгреси, в това число срещите на Г-20

Руските сили унищожиха градове и села в Украйна, разрушавайки инфраструктурата, нарушавайки естествената икономическа активност и разселвайки почти 11 милиона души.

В тирада, произнесена на боен церемониал в понеделник, съветският президент Владимир Путин не даде индикация какъв брой дълго ще продължи разпоредената от него " специфична военна интервенция ". Американското разузнаване твърди, че чака нескончаем спор.

Прогнозите са стопанската система на Украйна да се свие с 45% тази година, сподели в сряда финансовият министър на страната Сергей Марченко. " Народът на Украйна заплаща голяма цена и тази цена не може да бъде изчислена ", сподели Марченко.

Централната банка на Украйна пресмята, че една трета от компаниите са спрели изцяло деиността си за момента, до момента в който Организация на обединените нации пресмята, че близо 6 милиона души - към 13% от популацията - са избягали в чужбина.

Economic Policy Research, мрежа от икономисти, пресмята, че общата цена на възобновяване на Украйна към този момент е 500-600 милиарда евро - което съставлява повече от три пъти годишната икономическа продукция на тази страна преди войната.

Прогнозата на Хойер допуска, че тази цена може да се усили внезапно. Той сподели, че огромните финансирани от страната банки на Запад би трябвало да дават " гаранции " за държавното управление на Украйна, откакто войната завърши.
 Донорска конференция за Украйна събра 6,5 милиарда $ Обновена
Донорска конференция за Украйна събра 6,5 милиарда $

Украинският министър председател желае и иззетите съветски средства

Това би трябвало да помогне на Киев да си върне достъпа до световните финансови пазари, както направи Ирак след втората война в Залива, която смъкна Саддам Хюсеин, и да форсира възобновяване си.

" Ако желаеме да притеглим инвеститорската общественост да ни даде парите си... би трябвало да им дадем уверения ", сподели Хойер, имайки поради гаранциите против тежки загуби за вложителите. " Убеден съм, че финансовите пазари ще бъдат отворени за това. "

Много от частно ръководените световни капиталови фондове, които са отпускали заеми на държавното управление и компаниите на Украйна след отписването на дълга през 2015 година - след анексирането на Крим от Русия през 2014 година - споделят, че схващат, че в този момент неизбежно ще е належащо ново отписване.

Киев би трябвало да изплати облигации за съвсем един милиард $ през септември, което украинските управляващи неведнъж са казвали, че имат намерение да го изпълнят.

След като към този момент даде известно финансиране на Украйна, Хойер сподели, че Европейска инвестиционна банка разполага с още 1,5 милиарда евро незабавна поддръжка, в случай че това бъде утвърдено от Европейската комисия.

" Голямата неустановеност " както за Украйна, по този начин и за вложителите, сподели той, е дали Русия ще бъде уверено отблъсната или ще остане заключена в поредност от замразени спорове, както в Крим.

Хойер сподели, че интернационалната помощ може да бъде употребена за финансиране на железопътната инфраструктура за превозване на реколтата от пшеница в Украйна от предходната година, добавяйки, че.

" Част от казуса е, че Украйна седи върху голямо благосъстояние, от което не може да си обезпечи доходи. Това би трябвало да бъде решено. "

Той сподели, че може да бъде изпратена финансова помощ даже преди края на спора, да вземем за пример за ремонт на мостове в по-безопасни елементи на страната.
 Украйна не желае бързо, а обезпечено участие в Европейски Съюз
Украйна не желае бързо, а обезпечено участие в Европейски Съюз

Дмитро Кулеба похвали позитивните промени в позицията на Германия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР