Президентът на Черна гора разкритикува Европейския съюз, че е позволил

...
Президентът на Черна гора разкритикува Европейския съюз, че е позволил
Коментари Харесай

Президентът на Черна гора критикува ЕС, че е позволил на Русия да пуска пипала на Балканите

Президентът на Черна гора разкритикува Европейския съюз , че е разрешил на Русия да популяризира въздействието си в Западните Балкани , като сподели във вторник, че нестабилният район се е трансформирал в платформа за политики против Европейски Съюз заради небрежността на блока , оповестява " Индипендънт ".

Президентът Мило Джуканович приказва пред " Асошиейтед прес ", до момента в който се приготвя за балотаж на изборите с нов политически претендент, който има поддръжката на държавното управление на Черна гора, което включва партии, които се стремят към по-тесни връзки със Сърбия и Русия.

" Русия просто влезе в отворено пространство, оставено от Европейския съюз ", сподели Джуканович за позицията на Европейски Съюз по отношение на Балканите. " Европейският съюз през последните 10 години не знаеше какво да прави със Западните Балкани, само че Русия знаеше . Тя е развила своята мрежа на Балканите. "
 Европейски Съюз би трябвало да употребява геополитическия и исторически миг на Балканите
Европейски Съюз би трябвало да употребява геополитическия и исторически миг на Балканите

Еврочленството е жизненоважно, с цел да стоят Путин и Китай надалеч от Югоизточна Европа

Джуканович, който заема поста президент на Черна гора от 2018 година, завоюва най-вече гласове на първия тур на президентските избори в страната, които се организираха на 19 март. Анализаторите в Черна гора считат, че неговият противник на балотажа с двама претенденти, някогашният министър на стопанската система Яков Милатович, има положителни шансове да завоюва, тъй като има поддръжката на други претенденти и политически партии.

С предварителни парламентарни избори, планувани за 11 юни, гласуването този уикенд се счита за значим индикатор за бъдещия път на Черна гора , дребна страна членка на НАТО с 620 000 души население. Политическата невъзможност спря пътя на страната към Европейски Съюз и породи опасения от неустойчивост, до момента в който войната бушува в Украйна.

Джуканович сподели пред АП, че президентската конкуренция съставлява избор сред неговите проевропейски политики и " бруталния популизъм " на настоящето съдружно държавно управление, което е доминирано от партии, които избират по-тесни връзки със Сърбия и Русия.

Неговата Демократическа партия на социалистите ръководи страната повече или по-малко гладко в продължение на три десетилетия. Президентът твърди, че ръководещата коалиция, която пристигна на власт след парламентарния избор през 2020 година, е опустошила Черна гора стопански и финансово.

" През последните 2 години и половина станахме очевидци на съществено препъване от страна на Черна гора ", сподели Джуканович.

Коалиционното държавно управление даде обещание Черна гора да остане по пътя си към Европейския съю з. Милатович, противникът на президента, също изрази поддръжка за страната, която се стреми към участие в Европейски Съюз.

Анализаторите споделят, че 36-годишният Милатович, просветен на Запад, се счита за любимец в неделя против Джуканович, 61-годишен, който като министър председател изведе Черна гора до самостоятелност от Сърбия през 2006 година и се опълчи на Русия през 2017 година, с цел да си обезпечи участие в НАТО.
 На балотаж Черна гора ще избере президент
На балотаж Черна гора ще избере президент

Гласуването ще е на 2 април
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР