Президентът на Боливия Луис Арсе смени ръководството на въоръжените сили

...
Президентът на Боливия Луис Арсе смени ръководството на въоръжените сили
Коментари Харесай

Боливийският президент Луис Арсе предупреди: Има опасност от нов държавен преврат

Президентът на Боливия Луис Арсе смени управлението на въоръжените сили на страната и по време на церемонията съобщи, че има заплаха от опит за прелом на фона на митинги, които не престават повече от 10 дни в провинцията Санта Крус, заяви в сряда вестник " Пахина 12 ".

Преди три години тогавашният президент Боливия Ево Моралес – един от най-дълго управлявалите държавни водачи в Южна Америка и основна фигура за лявото придвижване в района, подаде оставка под напън от страна на армията. Година по-късно Арсе, който е представител на партията на Моралес " Движение към социализъм ", завоюва изключителните президентски избори и застана отпред на Боливия.

" Днес основателите на митингите засилват тактика за повтаряне на държавния прелом от 2019 година Това се назовава посягане върху националната целокупност. Задачата на въоръжените сили е да пазят независимостта и единството на нашата територия ", цитира изданието думите на Арсе. В изказването си той не посочва източника на опасността.

Според " Пахина 12 " новоназначеният пълководец на боливийските въоръжени сили военачалник Уго Арандия е декларирал, че се ангажира да " работи в сходство с конституционните си отговорности " и да пази целостта на страната. Арсе смени и началника на генералния щаб и командирите на военновъздушните, военноморските и сухопътните сили.

Напрежението в Санта Крус е обвързвано с датата на плануваното броене на популацията и жилищния фонд, което съгласно районните опозиционни групи ще им обезпечи повече места в Конгреса, отбелязва Ройтерс. Губернаторът на Санта Крус Луис Фернандо Камачо и други консерватори упрекват държавното управление, че се бави с провеждането на преброяването и упорстват то да се състои през 2023 година, а не през 2024 година.

В материал, оповестен в петък английския в. " Морнинг остарял ", Мириам Аманкай Колке, която е дългогодишна активистка от аймарската етническа общественост и представител на аймарите във Англия, дефинира Камачо като " крайнодесен сепаратист, който мечтае за делене на Боливия, и екстремист, който дълги години е управлявал паравоенния неонацистки Младежки съюз на кръстоносците ".

" Той е богато момче на баща си, креатура на диктатурите, упрекван е в укриване на налози, корупция и непросветеност като губернатор, с връзки с данъчни убежища, поради които е упоменат в " Панамските документи ". Баща му, Хосе Луис Камачо Парада е паравоенен, придобил популярност по време на диктатурите на Бансер и Луис Гарсия Меса ", споделя още тя.

По думите на Колке Камачо е и главният създател на кървавия прелом от 2019 година В аудиозапис той разкрива, че татко му е " подкупил военните и полицията ", което по-късно е довело до изтезания по бързата процедура в градовете Сенката и Сакаба.

Хорхе Рихтер, представител на президента Арсе, съобщи, че сега държавното управление води договаряния за възможното реализиране на компромис по настояванията им, заяви уеб сайтът " Латин таймс ".

" Правителството неведнъж е канило Камачо и гражданските групи на разговор, само че те са отказвали да вземат участие. Те пристигнаха на последната среща единствено с цел да насочат своите отвратителни, обидни и дискриминационни забележки към хората, които участваха в нея, след което ненадейно напуснаха, без даже да могат да обяснят своето предложение " споделя Колке.

" В петък, 28 октомври, президентът Луис Арсе свика в Кочабамба многонационална среща за консенсус по преброяването, на която участваха губернатори, кметове, представители на коренното население, селски водачи и ректори на държавни университети.

В знак на заплашване и в характерен мафиотски жанр Камачо сформира лист с 30 души, наричайки ги " предатели на Санта Крус ". Той направи същото и в навечерието на преврата от 2019 година ", написа още аймарската активистка.

Блокадата в провинцията е предизвикала ежедневни загуби в размер на 40 млн. $ и е нанесла вреди на икономическото възобновяване на страната и на най-бедните жители. Според Колке паравоенни от Младежкия съюз на кръстоносците са блокирали стотици петролни танкери в рафинерията в Палмасола.

Все повече служащи и поданици на Санта Крус осъждат стачката, като декларират, че тя съществено визира поминъка им, отбелязва осведомителният портал " Пийпълс диспач ".

В понеделник хиляди представители на разнообразни организации на коренното население на Боливия потеглиха на шествие с искане Камачо да приключи стачката и да зачита правото им на труд.

В сряда служащи от разнообразни браншове проведоха демонстрации в разнообразни елементи на Санта Крус и желаеха оставката на Камачо с аргумента, че в случай че не може да извършва служебните си отговорности към народа, би трябвало да се отдръпна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР