Президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г.) заяви, че подписването

...
Президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г.) заяви, че подписването
Коментари Харесай

Първанов: Не знам дали в Скопие ще преглътнат, че сме имали обща история

Президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г.) съобщи, че подписването на контракта за добросъседство с Македония е добра първа стъпка в подобряването на връзките сред двете страни. Той означи, че би трябвало да се оказва помощ на Македония да влезе в Европейски Съюз и НАТО, с цел да е постоянна страната и надлежно района, само че акцентира, че е еднообразно значимо България да реши личните си проблеми с югозападната съседка по въпроса с общата история.

Георги Първанов изрази подозрение, че договорът ще повтори множеството точки от Декларацията от 1999-та година, в която има строги записи, недопускащи потреблението на македонската конституция за искания по отношение на България.

"Ние имаме удобна конюнктура, каквато може да не се сътвори в околните 20 години. Затова би трябвало да се върви към подписването на контракта. Скептик съм дали контракта ще реши казуса, само че каквото и да е, въпреки и да не носи кой знае какво качество спрямо декларацията от 99-та година договорът е в действителност нужен, тъй че би трябвало да бъде подсилен. Въпросът е в друго - ние няма с един контракт да решим казуса, няма да смъкнем напрежението. На нас ни трябват години, десетилетия работа. На нас ни трябват публични политически консенсуси, друга медийна среда. Това се основава с доста контакти, с доста разговор ", разяснява Първанов.

Той акцентира, че главен проблем за България, който би трябвало да се реши в връзките с Македония, е общата история и като образец даде датата на подписването му - 2-ри август, когато е избухнало Илинденско-преображенското въстание. Според него името на въстанието допуска, че на равно се слага въстанието в Тракия и Македония. Той прикани премиера Борисов да подходи деликатно към тематиката.

"Критерият е в това, че сме имали единно национално съзнание, единни национални цели и задания. Това изяснява възраждането, Илинденското въстание, доста събития в нашата обща история. Това не знам дали ще преглътнат в Скопие. Там има друга наклонност ", сподели още Първанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР