Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще бъде преизбран,

...
Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще бъде преизбран,
Коментари Харесай

Австрия: Още един президентски мандат за Александър ван дер Белен

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще бъде избран отново, демонстрират прогнозните резултати след днешните избори. Той събира 54,6 % от гласовете и побеждава изрично главния си конкурент.

78-годишният доскорошен президент на Австрия Александър ван дер Белен печели втори мандат след акция с обещания за непоклатимост, до момента в който алпийската страна се бори с енергийна рецесия и инфлация. Това бяха първите мнения след изборите, в които право на присъединяване имаха към 6,4 милиона души от 9-милионното население на страната.

Кандидатите за поста бяха седем и Александър ван дер Белен беше неоспорим любимец. Негов основен конкурент беше Валтер Розенкранц, повдигнат от  Австрийската партия на свободата. Според първите резултати той получава под 19 на 100 от гласовете. За останалите кандидати се оправдаха упованията на политическите наблюдаващи, че няма да реализират особени изборни триумфи.

Александър ван дер Белен авансово разгласи задачата си да победи още на първия тур, за което по принцип са нужни над 50 % от гласовете.  През 2016 година той се изправи пред ненадейно тежка борба, като завоюва конкуренцията едвам на втория тур против политик от АПС. От 2019 година обаче рейтингът на АПС внезапно спадна поради корупционен скандал.

Сега Ван дер Белен ще заеме за още един мандат президентския пост, който е значително параден в Австрия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР