Народното събрание ще проведе извънредно заседание във вторник заради Закона

...
Народното събрание ще проведе извънредно заседание във вторник заради Закона
Коментари Харесай

Парламентът заседава извънредно във вторник - приема на второ четене промените в Закона за хазарта

Народното събрание ще организира изключително съвещание във вторник поради Закона за хазарта и налозите.

 

Депутатите ще подложат на второ гласоподаване измененията в Закона за хазарта с вносители Йордан Цонев и Теменужка Петкова, който бе признат на първо гласоподаване на 26 април. С цялостно единогласие депутатите към този момент одобриха на първо четене измененията, които не разрешават хазартната реклама в електронни и печатни медии, както и уеб сайтове.

 

" За никого не е загадка, че през последните три години зависимостите, свързани с хазарта, са извънредно увеличени в нашето общество. Това наложи да бъдат подхванати съответните ограничения за тяхното ограничение ", разяснява аргумента на вносителите Теменужка Петкова. Петкова добави, че е предвидено 50% от вноската на хазартните оператори за обществена отговорност да бъде за Министерството на здравеопазването, като паритеще се употребяват за лекуване на зависимости от хазарт.

Рекламата на хазартни игри се не разрешава във всички типове медии, освен в малките екрани, посочи другият вносител Йордан Цонев.

" Законопроектът не разрешава реклама в малките екрани, в медии, в това число онлайн, уеб сайтове. Разрешава се реклама единствено върху билбордове, и то надалеч от учебни заведения и други публични здания ", изясни Цонев.

Той добави, че се позволява реклама единствено и върху спортна екипировка, която не е предопределена за малолетни и малолетни, и в спортни зали.

" Законопроектът планува хазартни зали да има единствено в обитаеми места с над 5000 поданици ", добави заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи, представен от Българска телеграфна агенция. 

 

По думите му 1100 са залите в България и може би сме преди всичко в Европа по този негативен индикатор. Цонев заяви, че се завишават и вложенията, които би трябвало да вършат бъдещите лицензополучатели за хазартна активност.

 

" Смятаме, че по този начин ще отговорим на публичните упования и ще продължим тази политика и в идващия парламент, съобщи Йордан Цонев. И родители, и организации стачкуваха неведнъж против тази мощна хазартна реклама в медиите, против това, че се усилва хазартната взаимозависимост даже на малолетни, на възпитаници ", означи депутатът от Движение за права и свободи.

 

Народното събрание ще гласоподава на второ четене измененията в Законопроекта за одобрение на интернационалния контракт за самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка по програмата на Съединени американски щати за задгранични военни продажби.

 

Предстои и второ гласоподаване на измененията в Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Промените в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица ще бъдат признати на първо гласоподаване.

Ще бъде признат и отчет по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР