Президентът Доналд Тръмп е закоравял лъжец и изисква като мафиотски

...
Президентът Доналд Тръмп е закоравял лъжец и изисква като мафиотски
Коментари Харесай

От мемоарите на Коми: Тръмп е непоправим лъжец и се държи като мафиотски бос

Президентът Доналд Тръмп е загрубял измамник и изисква като мафиотски необут от хората в обкръжението си да съблюдават кодекс на преданост, написа някогашният шеф на ФБР Джеймс Коми в записки, които следва да бъдат оповестени идната седмица, предадоха организациите " Франс прес " и " Асошиейтед прес ".

Откъси от записките на Коми, озаглавени " Висша преданост: истина, неистини и водачество ", изтекоха в медиите през вчерашния ден.

Бившият началник на ФБР, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 година,, споделя скандални и пикантни случки, свързани с президента. По думите на Коми, подкрепени с значителни елементи, президентът построява " пашкул от различна действителност, в който оплита всички ни ", назовава го лишен от човешки страсти и зависим на егото си.

Той му оказвал напън по отношение на следствието за съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016 година и в следствието за имейлите на Хилари Клинтън.

Тръмп изискал Коми да проверява изказванията, че бил с съветски проститутки в хотел в Москва през 2013 година и че имало видеозапис на половата среща, разказана от някогашен сътрудник на английското разузнаване по поръчка на политически съперници на републиканския претендент за президент Доналд Тръмп. Твърдението в началото било признато за правдиво от американското разузнаване, само че след това било сложено под подозрение.

Коми написа, че през януари 2017 година Тръмп го извикал в " Тръмп тауър " в Ню Йорк и му поръчал да " извие врата на тези прекомерно неподходящи за него изказвания, в случай че има и късмет едно на 100 брачната половинка му Мелания да ги одобри съществено ".

Бившият началник на ФБР разказва атмосфера, почтена за мафията: " Мълчаливото обграждане, което се съгласява с всичко. Босът, от който зависи дали е ден или нощ. Клетвите за честност. Възгледът за света, съгласно който всички са срещу нас. Всевъзможни неистини - дребни или огромни, в услуга на нещо като кодекс за честност, който слага организацията над морала и истината ".

В записките си Джеймс Коми наблюдава 20-годишната си кариера като прокурор в Ню Йорк, по-късно заместител министър на правораздаването в държавното управление на Джордж Буш наследник и шеф на ФБР от 2013 до 2017 година, показва Агенция Франс Прес.

Той бе уволнен по предписание на президента и в чувания пред Конгреса съобщи, че Тръмп неколкократно е упорствал пред него да отбрани подчинените му от следствия, да заявява преданост и да потуши съветското следствие.

 От записките на Коми: Тръмп е безвъзвратен измамник и се държи като мафиотски необут
© Jonathan Ernst, Reuters

Тогава Коми описа по какъв начин на вечеря на 27 януари - единствено седмица след встъпването в служба - той е изискал от Коми самобитна клетва за преданост персонално към президента - нещо, което никой уважаващ себе си шеф на ФБР не би направил най-малкото тъй като неговата преданост е към конституцията на страната.

" Президентът стартира, като ме попита дали желая да остана като шеф на ФБР, което счетох за необичайно, тъй като в два предходни диалога той към този момент ми беше декларирал, че желае да остана, а аз го уверих, че и моето желание е такова. Той сподели, че мнозина желаят моята работа и поради нападките, на които съм бил подложен през предходната година, ще ме разбере, в случай че желая да се отдръпва.

Инстинктът ми споделяше, че среща на 4 очи и претенцията, че за пръв път беседваме за моя пост, означаваше, че вечерята - най-малко отчасти - е опит да ме попита за моята работа и да сътвори някакви връзки на покровителстване. Това съществено ме тормози поради обичайния статут на ФБР на самостоятелна чат от изпълнителната власт.

Отвърнах, че обичам работата си и имам желание да остана и да довърша цялостния си 10-годишен мандат като шеф. След което, тъй като цялата инсценировка ме караше да се усещам неудобно, прибавих, че аз не съм от " хората, на които може да се разчита " в смисъла, който политиците влагат в този израз, само че че той постоянно може да разчита, че ще му споделям истината.

Допълних, че политически не заемам ничия страна и не може да разчитат на мен в обичайния политически смисъл - позиция, която, както споделих на президента, е най-хубавата и за неговия интерес.

Минути по-късно президентът съобщи: " Нуждая се от преданост. Очаквам преданост. "

По време на последвалото неудобно безмълвие не споделих нищо, не направих никакво придвижване, не трансформирах изражението си. Просто се гледахме в тишината.

След това диалогът продължи, само че се върнахме на въпроса в края на вечерята. В един миг обясних за какво е толкоз значимо ФБР и Министерството на правораздаването да са самостоятелни от Белия дом. Казах, че това е абсурд - в историята някои президенти са решавали, че поради " проблемите ", идващи от министерството, е добре да го държат под компактен надзор. Но размиването на тези граници в последна сметка утежнява проблемите, като подкопава доверието в институциите и тяхната работа.

И след това отново сподели: " Нуждая се от преданост. " Аз отвърнах: " Винаги ще получавате от мен почтеност. " Той направи пауза и сподели: " Това е, което желая - почтена преданост. " После аз направих пауза и споделих: " Ще получите това от мен. "

Докато незабавно след вечерята правех записките за нея, осъзнах, че е допустимо да сме вложили друг смисъл в израза " почтена преданост ", само че взех решение, че няма да е продуктивно да издълбавам в тази посока. Терминът " почтена преданост " оказа помощ да се завърши доста чудноват диалог и моето пояснение даде ясно да се разбере какво може да чака той. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (709)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР