Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще избегнат катастрофален

...
Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще избегнат катастрофален
Коментари Харесай

Байдън: Няма да има дефолт

Президентът Джо Байдън съобщи, че Съединените щати ще избегнат пагубен кредитен банкрут, макар че законодателите излязоха в 10-дневна почивка, без да реализират съглашение за увеличение на лимита на заемите на страната, с цел да продължат да заплащат сметките.


До 1 юни остават седем дни - най-ранният вероятен миг, в който държавното управление пресмята, че може да изчерпи парите за обслужване на задълженията си - и пропуснатите заплащания по заемите евентуално ще провокират криза, която ще раздруса международните пазари, оповестява Агенция Франс Прес.

След окончателното гласоподаване в четвъртък сутринта членовете на Камарата на представителите излязоха във почивка по случай Деня на възпоменанието и би трябвало да се върнат едвам на 4 юни.

" Няма да има дефолт ", съобщи Байдън в Белия дом, като добави, че договарянията му с републиканеца Кевин Маккарти, който управлява тясното болшинство в Камарата на представителите, са били " продуктивни ".

Но водачът на демократичното малцинство Хаким Джефрис нападна републиканците от трибуната на Камарата на представителите, обвинявайки ги, че са изоставили работата си във Вашингтон, с цел да " рискуват рисков банкрут в рецесията, която те сътвориха ".

" И тези републиканци ще кажат, че Джо Байдън е отказал да седне с тях ", добави той. " Това е фалшив, който те не престават да се пробват да пробутват в общественото пространство. "

Републиканците от Камарата на представителите упорстват за съкращения в размер до 130 милиарда $, като разноските през идната година бъдат лимитирани до равнищата от 2022 година в подмяна на гласовете им за повишение на тавана на заемите. Те желаят също по този начин да се затегнат условията за работа за претендентите за компенсации и да се възстановят неизразходваните средства за помощ при пандемия.

Демократите отхвърлиха препоръчаните съкращения и настояха от републиканците да подпишат безусловно нарастване, както са правили десетки пъти в предишното.

Военна подготвеност

Икономистите от месеци акцентират вероятността за икономическа злополука при положение на оповестяване на дефолт от страна на държавното управление, а висши военни прибавиха лична мрачна оценка в четвъртък, като предизвестиха, че рецесията ще има " доста негативно влияние " върху войските.

" Ясно е, че готовността ще бъде наранена. Така че нашите широкомащабни учения, които организираме в разнообразни подготвителни центрове, евентуално или ще се забавят, или в доста случаи ще спрат ", съобщи пред публицисти в Пентагона Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете.

Маккарти съобщи, че законодателите ще получат 24-часово предупреждение, в случай че им се наложи да се върнат за гласоподаване по време на ваканцията, като съгласно известията договарящите, представляващи републиканците и Белия дом, са преодолели разликите между тях.

В изявление по Fox News в четвъртък представителят отхвърли настояванията за " чист " законопроект и добави, че няма да се съгласи на увеличение на налозите върху корпорациите или богатите като опция на съкращенията за понижаване на надхвърлящия 31 трилиона $ дълг на страната.

Той уточни изследване на CNN от тази седмица, в което 60% от интервюираните настояват, че повишението на тавана на дълга би трябвало да бъде съпроводено от съкращения, макар че 51% от интервюираните в ново изследване на университета Монмаут декларират, че желаят двата въпроса да бъдат отделени.

" Знаем къде са разликите ни и ще останем на масата на договарянията, с цел да се опитаме да решим този проблем ", сподели Маккарти.

" Изкуствено основана рецесия "

Ръководителят на канцеларията на Белия дом Джеф Зиенц допусна, че митингите на републиканците против неконтролируемите държавни разноски са неискрени. Той уточни проекта им за удължение на данъчните облекчения от времето на Доналд Тръмп, което, съгласно демократите, ще усили дълга с 3,5 трилиона $.

" Очевидно няма никакви терзания по отношение на увеличението на недостига, стига това да се отнася за 0,1% от семействата в Америка ", написа той в Туитър.

Повишаването на позволеното равнище на държавния дълг, което в доста страни е работа на бюрократите, а не на политиците, не се отразява на бъдещите разходи; то просто дава опция на държавното управление да прави заплащания по заеми, които към този момент са били утвърдени и изпълнени.

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо съобщи пред вложителите на конференция във Вашингтон, че опасността от несъстоятелност е " измислена рецесия ", която към този момент оскъпява заемите и коства скъпо на американците.

Без да се положат старания за ускорение на естествения развой, всяко съглашение ще изисква най-малко 10 дни, с цел да бъде завършено на законодателен език, да премине през Камарата на представителите и Сената и да стигне до бюрото на Байдън.

На 2 юни е планувано да бъдат изплатени заплащания по общественото обезпечаване на стойност към 25 милиарда $ и тези заплащания могат да бъдат спрени, в случай че Министерството на финансите не е в положение да покрие заплащанията по заемите.

По приблизителни оценки, 27 милиона американци ще изпаднат в беднотия без обществено обезпечаване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР