Президентът Джо Байдън може да наложи вето на пакета на

...
Президентът Джо Байдън може да наложи вето на пакета на
Коментари Харесай

Джо Байдън ще блокира военната помощ за Израел, ако няма помощ и за Украйна

Президентът Джо Байдън може да наложи несъгласие на пакета на републиканците в Конгреса за обособена помощ за Израел на стойност 14,3 милиарда $, загатна съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Кърби по време на брифинг. На 30 октомври новият ръководител на Конгреса Майк Джонсън  представи собствен вид за поддръжка на Израел, настрана от всякаква друга помощ.
 
" Ние бяхме доста ясни какъв брой доста ни тормози това предложение на републиканците и по какъв начин то не дава отговор на потребностите за нашата национална сигурност. Като Върховен главнокомандващ президентът в никакъв случай няма да направи нищо, което не дава отговор на потребностите на националната ни сигурност ", съобщи Кърби в отговор на журналистически въпрос.
 
Предложението на Джонсън е опция на настояването на президента, който през октомври внесе предложение за пакет на стойност 106 милиарда $ за поддръжка на националната сигурност. В него се включват пари за Израел, Украйна, Тихоокеанския район и границата на Съединени американски щати с Мексико. Най-голямото перо в пакета е за Украйна - над 60 милиарда $.
 
В Сената, където болшинство имат демократите, също се оповестиха срещу предлагането на Джонсън за разделянето на помощта за Израел и Украйна. Лидерът на демократите Чък Шумър дефинира предлагането като " несъответстващо ", а сенаторът републиканец Мич Макконъл настоя помощта за двете страни да бъде в един пакет.
 
Държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на защитата Лойд Остин бяха изслушани в Сената при полемиките за поддръжката за Израел и Украйна.
" Както в Израел, по този начин и в Украйна демокрациите се борят с безмилостен зложелател, който желае да ги унищожи. Не можем да позволим на " Хамас " или Путин да победят. Мога да ви подсигурявам, че без нашата поддръжка Путин ще реализира триумф ", сподели Остин пред сенаторите. Изслушването на Блинкен беше прекратено от пропалестински поддръжници, които влязоха в залата, с искане да няма помощ за Израел.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР