Президентът Байдън ще пътува до Брюксел следващата седмица, за да

...
Президентът Байдън ще пътува до Брюксел следващата седмица, за да
Коментари Харесай

Байдън идва в Европа заради извънредна среща на върха на НАТО

Президентът Байдън ще пътува до Брюксел идната седмица, с цел да се види със съдружниците от НАТО и Европейски Съюз.

Това ще бъде първото пътешестване на Байдън в Европа след съветската инвазия в Украйна в края на февруари. Той ще взе участие на изключителното съвещание, свикано от НАТО идващия четвъртък. Белият дом не удостовери дали Байдън възнамерява да пътува до други страни или да се среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Министрите на защитата на НАТО ще разискват на днешното си съвещание в Брюксел краткосрочните и дълготрайни последици от съветската инвазия в Украйна, както и адаптирането на Алианса към тях, заяви преди началото на съвещанието генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг. Министрите ще обсъдят съответни ограничения за увеличение на сигурността в дълготраен проект във всички области.

Столтенберг заяви, че идната седмица следва изключителна среща на върха на Алианса по същата тематика, на която ще участва и президентът на Съединените щати Джо Байдън. Темите на днешните полемики той дефинира по този начин:

„ Ние ще обсъдим по какъв начин в допълнение да укрепим нашите защита и въздържане, с цел да премахнем всевъзможни благоприятни условия за неправилни сметки или недоразумения в Москва за готовността ни да защитим всички наши съдружници. НАТО носи отговорността да подсигурява, че рецесията няма да ескалира отвън Украйна, по тази причина и повишихме наличието си в източната част на Алианса “.

„ Присъствието ни тук изпраща сигнал на света, че оставаме единни в поддръжката си за Украйна и осъждаме непредизвиканата и неоправдана експанзия на Русия “, сподели от своя страна американският министър на защитата Лойд Остин.

Той акцентира, че Украйна има законно и суверенно държавно управление, което Съединените щати поддържат в неговата отбрана и подсети:

„ Ние ясно декларирахме, че задължението ни към член 5 е непреклонен и както сподели президентът няколко пъти, ще се придържаме към него “.

На изключителната среща през днешния ден България ще бъде показана от отрасловия министър Драгомир Заков.

България отива на срещата в Брюксел с предложение за бойната група на основата на батальон. Сформирането на която, по думите на министър Драгомир Заков, е на много напреднал стадий. И ще се чакат предложенията на съдружниците за попълването ѝ със качества, които българската войска няма.

Съставът на бойната група евентуално ще е явен до идването на шефа на Пентагона Лойд Остин в България, стана ясно от думите на Драгомир Заков.

Посещението на министъра на защитата на Съединени американски щати се чака да е след срещата в Брюксел. Страната ни евентуално ще търси и поддръжка от НАТО за защитата на въздушното пространство.

Заради редица ограничавания българските МиГ-ове и съгласно министър Заков летят в изискванията на изтичащ запас, без опция за подновяването му в страни като Беларус и Русия.

НАТО сега подкрепя защитата на въздушното ни пространство с четири изтребителя „ Юрофайтър “. Очаква се да дойдат три изтребителя Ф-35.

В понеделник президентът Румен Радев настоя въздушното пространство да се охранява от български самолети. А български специалисти към този момент приканиха НАТО да поеме контрола на въздушното ни пространство над България, съдружниците да обезпечат и мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна защита.

Вчера Йенс Столтенберг изрази опасения, че Русия употребява изказванията си за биологични лаборатории и химическо оръжие в Украйна като предлог да стартира нова интервенция. Той напомни, че до момента тя е отправяла редица погрешни изказвания, в това число че няма да атакува Украйна или да убива цивилни. Столтенберг акцентира, че нашествието, както и военната й интеграция с Беларус основават нова действителност в Европа, което постанова и преструктуриране на военното разположение на Алианса.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР