Презграничните преводи в евро поевтиняват от днес. На 15 декември

...
Презграничните преводи в евро поевтиняват от днес. На 15 декември
Коментари Харесай

Паричните преводи от и за ЕС поевтиняват от днес

Презграничните преводи в евро поевтиняват от през днешния ден.

На 15 декември влязоха в действие нови европравила, съгласно които презграничните заплащания в евро в страните членки отвън еврозоната - България, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция - ще бъдат на същата цена като вътрешните заплащания.

Ако да вземем за пример един български консуматор реши да изпрати евро в чужбина, от през днешния ден той ще заплаща такса, равна на таксата за кредитен превод в левове на територията на България. С други думи, таксите за презграничните заплащания в евро ще бъдат или доста ниски, или нулеви.

Преди измененията българските консуматори плашаха на банките сред 30 и 60 лева, с цел да преведат 10 евро в друга страна от Европейски Съюз. Отделно се събираше и към 6-7 евро такса за входящ превод за суми над 100 евро. Занапред таксата би трябвало да падне до към 4 лева, колкото е общоприетата цена на междубанковия превод у нас.

" Това е позитивен и съответен образец за действителните изгоди, които единният пазар може да донесе за европейските консуматори. Например едно семейство от Румъния, което желае да изпрати пари в евро на детето си - на продан по програмата " Еразъм " в Париж - към този момент няма да се тормози за спомагателните разноски, защото ще заплаща такса, равна на таксата за вътрешна трансакция в Румъния ", разяснява зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР