Презервативите остават най-сигурният начин сексът да е безопасен. Използването им

...
Презервативите остават най-сигурният начин сексът да е безопасен. Използването им
Коментари Харесай

Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!

Презервативите остават най-сигурният метод сексът да е безвреден. Използването им понижава фрапантно най-малко три големи за здравето на индивида риска:

Риск от нежелано зачеване и затруднения - абортът и възможните последици са най-сериозните.

Риск от излъчени по сексуален път заболявания - ХИВ (който може да се развие в СПИН), сифилис, хламидия, херпеси и други вирусни и бактериални инфекции

Риск от заразяване с рак на маточната шийка, който се предизвиква от няколко типа човешки папилома вируса. Мъжете са преносители.
(презервативът не понижава напълно риска, защото и кожата към гениталиите може да е заразена)

Исторически обстоятелства за презерватива

Иновативните антични египтяни, са първите, употребявали презервативи. Сведения има за към 1350 година прочие Хр. Те са били направени от скотски мехури или вътрешности. Тази техника се резервира епохи напред.

Необходимостта от предотвратяване става най-силна през Ренесанса. Италианският доктор Габриеле Фалопио написа за потреблението на парче чаршаф, напоено с химичен разтвор и изсушено. Парчето плат се слага върху главичката на пениса, където се задържа благодарение на шнур. Така мъжете се предпазвали най-вече от сифилис. По-скъпите (и най-много тънки) разновидности обаче още веднъж били с органически генезис - най-често свински вътрешности.

Първият кондом от гума бил основан през 1885 година с изобретяването на вулканизацията. Изобретателят на каучука Чарлз Гуидър стартира да създава освен автомобилни гуми, само че и гъвкави гуми срещу нежелано бебе и неприятни заболявания.

Безшевният латексов презерватив (показан от Юлиус Фромс през 1920 година в Гьотинген) последователно превзема целия свят и с дребни промени е това, което знаем през днешния ден като презерватив.

Защо презервативи?

Презервативът, за разлика от хапчето срещу бременност, е решение на мъжа. Съществува мит, че сексът с презерватив не е толкоз удовлетворяващ, което въобще не е правилно. Удоволствието е резултат от интимността, възприятията, познаването на тялото и други субективни фактори.

Принос за нежеланието мъжете да поставят презервативи има и порно промишлеността, която задава ролеви модели за полово държание, изключително измежду младите момчета. За страдание, актьорите не са задължавани от здравна или каквато и да е институция и по убеждение на производителите на филми.

Изключително значимо е да се приказва с децата за смисъла да се употребяват презервативи. Освен здравните опасности, нежеланата бременност може да заплаши проектите за бъдещето на младежите, да усложни връзките - сред младите, в фамилията.

Момичетата не трябва да се съгласяват да вършат секс без презерватив, в случай че това е единственият метод за контрацепция (не взимат хапчета). Особено, в случай че нямат сериозен сътрудник, само че даже и тогава. Сексът с презерватив носи наслаждение, без значение какво ги убеждават. Момичетата би трябвало да бъдат умни и да не губят надзор над телата си с нежелана бременност.

Момчетата би трябвало да пазят партньорките (и сътрудниците си!) си и постоянно да носят в себе си презерватив. Това е най-вече тяхна отговорност. Да сложиш, без да те подканят, е обикновено, културно и съвременно държание за всеки мъж. Мъжеството включва и грижа към дамата, не напън и залъгване.

Тийнейджърите стават полово дейни все по-рано и този диалог е наложителен още при започване на пубертета. Да се гледат клипчета по какъв начин се поставя също е добра концепция. Никой позор не е по-страшен от СПИН, сифилис, бебе, когато си прекомерно млад, аборт. Презервативи би трябвало да могат да си купуват от всяко място без позор, като дъвки или носни кърпички.

Много младежи се тормозят тъкмо в сюблимния миг да сложат презерватив, тъй като това ще скапе магията или ще понижи възбудата. Да, настроението се трансформира, само че презерватив може да се постави доста дискретно и даже да се трансформира в миг на комизъм, който да укрепи интимността,

Презервативите не би трябвало да са тематика табу.

Защото ето я статистиката за СПИН за 2017 година:

Съотношението на инфектираните мъже и дами е 9:1 (199 мъже и 21 жени).

По отношение на пътя на възпаление се резервира наклонността от последните години. И тази година 88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по полов път. Останалите 12% са инфектирани при инжекционна приложимост на опиати.

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 година - 36%, следвана от възрастовата група 20-29 година – 34%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 20 години, а най-възрастният е на 67 години.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР