През зимата пресните зеленчуци са много малко, а дори и

...
През зимата пресните зеленчуци са много малко, а дори и
Коментари Харесай

Вкусни салати с праз за повече здраве през зимата

През зимата пресните зеленчуци са доста малко, а даже и да ги има по магазините, на множеството усета и потребните качества нормално са много надалеч от тези на зеленчуците през лятото. Но тъкмо през зимата ние се нуждаем най-вече от витамини, с цел да имаме сили да се борим със студа и честите настинки и вируси.

Един от зеленчуците, чиято мощ е точно през зимата, е празът. А с цел да използваме най-добре скъпите му качества, можем да го включим недопечен в зимното си меню.

В тази публикация ще ви дадем хрумвания по какъв начин можете да приготвите вкусни салати със недопечен праз, само че дано първо да забележим за какво празът е толкоз потребен.

Ползи от праза

Най-интересното и неповторимо свойство на праза е способността му да усилва повече от 1, 5 пъти количеството аскорбинова киселина (вит. С) в бялата си част част по време на предпазване. Никоя друга зеленчукова просвета няма тази характерност. Този зарзават е с високо наличие на калций, фосфор, желязо, магнезий и сяра.

Освен това, заради голямото количество калиеви соли, празът има диуретичен резултат, а също по този начин е потребен при скорбут, затлъстяване, ревматизъм и подагра. Също по този начин се предлага за приложимост при тежко умствено или физическо претоварване.

Празът е в положение да увеличи апетита, да усъвършенства работата на черния дроб и да има позитивен резултат върху храносмилателния тракт. Суровият праз в салата обаче не се предлага за приложимост при възпалителни болести на стомаха, както и на дванадесетопръстника.

Идеи за салати с праз

 Салати с праз

Нека да стартираме от най-простите и леки зимни салати с праз, артикули за които се намират във всеки български дом или са налични в най-близкия магазин през зимния интервал. Тези зимни салати несъмнено ще ви дадат сили и нужните витамини, с цел да се чувствате бодри в студеното време.

Салата с праз и моркови

Необходими артикули: 1 филиз праз, 2 огромни моркова, растително масло по желание, ябълков оцет или лимонен сок и сол на усет

Начин на подготвяне: Празът измийте, обелете и нарежете на не доста ситно. Рендосайте морковите на едро ренде, смесете с праза и овкусете с растително масло, оцет или лимонен сок и сол по ваш усет.

Бобена салата с праз и кисели краставички

Необходими артикули: 1 консерва от 400 г сварен бял или цветен фасул (можете да сварите и самостоятелно), 1 филиз праз, 3-4 кисели краставички, 2-3 с.л. олио, 1 ч.л. ябълков оцет, сол на усет

Начин на подготвяне:Нарежете праз на 4 по дължина и по-късно на по 3-4 мм. Краставичките нарежете на дребни кубчета. Смесете със сварения фасул с нарязаните праз и краставички и овкусете с олио, малко оцет и сол, в случай че е нужно.

Салата от домати от консерва с праз

Необходими артикули: 1 филиз праз, 1 консерва белени домати (цели или на кубчета), сол и растителна лой на усет, 50 г бяло саламурено сирене и 1 чаена лъжичка млян червен пипер (по желание)

Начин на подготвяне: Изсипете консервата домати в подобаващ бездънен съд. Ако е от цели домати, можете да ги нарежете на по-ситни части. Посолете, в случай че консервата е безсолна. Почистете и нарежете праза на кръгчета или по-ситно. Добавете към доматите и полейте с малко растителна лой (слънчогледовото олио е подходящо). По предпочитание можете да поръсите най-отгоре с настъргано на ренде или натрошено бяло саламурено сирене и да завършите с млян червен пипер.

А в този момент да разгледаме няколко по-богати зимни салати с праз, които освен ще ви доставят нужните витамини, само че и ще ви заситят добре и ще ви дадат сила в студените дни.

Салата от ряпа, морков, ябълка и праз със заквасена сметана

Необходими артикули: 1 филиз праз, 1 дребна глава ряпа (по ваш вкус), 1 огромен морков, 1 кисела ябълка, 100 г заквасена сметана, сол на усет

Начин на подготвяне: Празът измийте, почистете от външните пластове и нарежете на ситно. Ряпата, моркова и ябълката обелете и рендосайте. Смесете съставките и разбъркайте добре, прибавете сол на усет.

Салата с яйца, кисели краставички, селъри и праз

 Праз

Необходими артикули: 3 сварени яйца, 1 филиз праз, 2-3 стръкчета копър, 2-3 кисели краставички, 3 с.л. заквасена сметана (кисело мляко), 1/2 стъбълце селъри, сок от лимон и сол на вкус

Начин на подготвяне: Нарежете яйцата, селърито, краставичките на дребни кубчета. Разбъркайте ги дружно и прибавете заквасената сметана (или кисело мляко) и сол на усет. Празът нарежете на тънки кръгчета, а копърът нарежете на ситно. Поръсете върху сместа с праз и копър и украсете със клонче копър.

Салата от рулца от раци с праз

Необходими артикули: 300 г рулца от раци, 250 г праз, сол, олио и черен пипер на усет

Начин на подготвяне: Нарежете рулцата от раци и праз на шайби и овкусете с олио, черен пипер и сол по избор.

Немска салата с гъби, картофи, моркови и праз

 Вкусни салати с праз

Необходими артикули: 4 дребни картофа, 250 г гъби, 1 филиз праз, 2 дребни моркова, 1 алена пиперка, растително масло, подправки и сол на усет

Начин на подготвяне:Сварете картофите и морковите и нарежете на лентички. Гъбите нарежете на ленти и запържете в растително масло. Заедно с гъбите най-после запържете леко нарязаната на линии пиперка и на тънки кръгчета праз лук. Смесете продуктите и овкусете по ваш усет.

Салата от риба звук, авокадо и праз

Необходими артикули: 150 г консерва риба звук, 1 авокадо, 1 филиз праз, 1 лимон, олио и сол на усет.

Начин на подготвяне: Обелете авокадото и нарежете на дребни части. Празът нарежете на тънки шайби. Смесете рибата звук от консерва с авокадото и праза, овкусете със сока от 1 лимон, олио и сол на усет.

Както виждате, празът може идеално да се впише в салата с огромно многообразие от артикули. Навярно някои от тези салати са ви познати, други са оригиналност за вас, а може би имате по-добри хрумвания? Споделете ги с нас.

Вижте още по какъв начин се задушава праз и антибактериално деяние на праза.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР