През юни 2023 г. потребителските цени (CPI индекс) в Китай

...
През юни 2023 г. потребителските цени (CPI индекс) в Китай
Коментари Харесай

Нулева инфлация в Китай през юни изненада анализаторите

През юни 2023 година потребителските цени (CPI индекс) в Китай не са се трансформирали на годишна база, съгласно отчета на Държавната статистическа работа (GSO) в Пекин.

Анализаторите осреднено предвидиха индикаторът да остане на същото равнище както през май, когато инфлацията беше 0,2%, отбелязва Trading Economics.

Темпът на напредък на потребителските цени актуализира минимума от февруари 2021 година, когато беше регистрирана дефлация в страната.

Разходите за храна в Китай през предишния месец са се повишили с 2,3% на фона на покачващите се цени на пресните зеленчуци и яйца.

Нехранителните артикули поевтиняват с 0,6%. Транспортните услуги поевтиняват с 6,5%, жилищата остават без смяна, медицинските услуги нарастват с 1,1%, просветителните услуги - с 1,5%.

Инфлацията без храните и силата се забави до 0,4% предишния месец от 0,6% през май, достигайки най-ниското равнище от март 2021 година.
 Китай се бори... с ниска инфлация
Китай се бори... с ниска инфлация

Потребителски цени в страната се покачиха едвам с 1% през февруари,

Спрямо предходния месец показателят CPI през юни се намали с 0,2%. Спадът се отбелязва за пети следващ месец.

Междувременно цените на производител (PPI) в Китай понижиха с 5,4% на годишна база предишния месец (-4,6% през май). Спадът е най-високият от декември 2015 година, следи се към този момент девет месеца поред на фона на намаляване на търсенето и закъснение на растежа на цените на суровините, разяснява Trading Economics.

Стойността на показателя PPI предишния месец се намали с 0,8% по отношение на май.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР