През юли 2018 г. общият показател на бизнес климата остава

...
През юли 2018 г. общият показател на бизнес климата остава
Коментари Харесай

НСИ: Само в промишлеността бизнес климатът се влошава през юли

През юли 2018 година общият индикатор на бизнес климата остава почти на нивото си от предходния месец. Подобрение на стопанската обстановка е записано в строителството, търговията на дребно и бранша на услугите. Единствено в индустрията се следи намаляване, демонстрират Бизнес анкети на Националния статистически институт.

Основните фактори, затрудняващи предприятията, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията и дефицита на работна мощ.

По отношение на продажните цени преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " понижава с 2.2 пункта вследствие на изместване на оценките и упованията на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията от " по-добро " към опазване на " същото ". Същевременно анкетата регистрира и по-неблагоприятни упования за износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите от април до юли нараства с 2.3 пункта и доближава 76.0%, като предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува остатък от мощности.

Строителство. През юли бизнес климатът в бранша се повишава 1.6 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По тяхно мнение осигуреността с поръчки се усъвършенства, до момента в който прогнозите им за активността през идващите три месеца са резервирани. Същевременно и упованията за нови поръчки през идващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Търговия на дребно. Показателят зя бизнес климатът се покачва с 0.7 пункта вследствие на леко усъвършенстваните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Мненията им по отношение на размера на продажбите през последните три месеца се усъвършенстват, като и упованията им за идващите три месеца остават удобни.

Услуги. През юли бизнес климат в бранша нараства с 1.3 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. Същевременно обаче мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги са по-резервирани. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР