През януари промишленото производство се свива спрямо година по-рано, показват

...
През януари промишленото производство се свива спрямо година по-рано, показват
Коментари Харесай

Промишленото производство се свива през януари

През януари промишленото произвеждане се свива по отношение на година по-рано, демонстрират данните на Националния статистически институт. Според тях календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане понижава с 0.7% по отношение на януари 2019 година В съпоставяне с декември обаче има растеж от 1.6%.

На годишна база спад е регистриран в добивната индустрия - с 11.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.2%, а растеж - в преработващата индустрия - с 2.1%.

По-значително нарастване в преработващата индустрия се следи при: производството на тютюневи произведения - с 26.8%, производството на транспортни средства, без коли - с 24.1%, производството на питиета - с 15.2%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 13.4%.

Най-голямо понижение е регистрирано при: производството на облекло - с 10%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон и производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - по 8.5%.

В съпоставяне с декември нарастване има в преработващата индустрия - с 3.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%, а понижение - в добивната индустрия - с 3.3%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 27.4%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 23.5%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 19.8%, производството на питиета - с 16.0%.

Съществено понижение е записано при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 11.7%, производството на тютюневи произведения - с 10.5%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР