През януари 2024 г. в България е отчетен спад от

...
През януари 2024 г. в България е отчетен спад от
Коментари Харесай

България започна годината със спад в сградното строителство

През януари 2024 година в България е регистриран спад от 1.5% на строителството на здания, което се случва за първи път от три години насам. Последният път, в който националната статистика е отчела спад в строителството на здания е бил през януари 2021 година

В петък Националния статистически институт (НСИ) разгласява данните за показателя на строителната продукция през януари 2024 година От тях се вижда, че общата строителна продукция е повишена, което се дължи на повишаване при гражданското и инженерно строителство, което Национален статистически институт за първи път разделя на два индикатора – строителство на уреди и профилирано строителство.

В същото време обаче строителството на здания понижава както на месечна база (отчетеното понижение през първия месец на тази година е от 0.7% спрямо декември 2023 г.), по този начин и на годишна.

 графика
Какво демонстрира статистиката?
През януари създадената продукция в бранш строителство у нас е повишена с 0.7% на годишна база след нулев напредък през декември, предшестван от осем следващи месеца на спад.

Най-осезаем е годишният растеж на строителството на уреди - с 3.9%, което е симптом на възобновяване на сегмента след регистрирани спадове от близо 15% през януари и февруари 2023 година Тежки за сегмента бяха и месеците от март до ноември, когато спадовете варираха от 10 до 11%

Ръст на годишна база през януари са отбелязали и профилираните строителни действия с 1.2 на 100 след три следващи месеца на спад.

На другия полюс е сградното строителство, което е надолу с 1.5% на годишна база през януари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР