През второто тримесечие на тази година БНБ е пуснала в

...
През второто тримесечие на тази година БНБ е пуснала в
Коментари Харесай

Делът на възпоменателните монети в общата стойност на парите в обращение е 0.01%

През второто тримесечие на тази година Българска народна банка е пуснала в обращение сребърна възпоменателна монета „ Нестинарство “ с номинална стойност 10 лв. и сребърна възпоменателна монета „ 100 години Национална музикална академия “ с номинална стойност 10 лв., оповестиха от централната банка.

Това е станало в осъществяване на признатата от Управителния съвет на Българска народна банка „ Програма за отрязване на възпоменателни монети и печатане на възпоменателни банкноти за 2021 година “ и на съображение на член 25, алинея 1 от Закона за Българската национална банка.

По този метод към 30 юни тази година делът на възпоменателните монети в общата стойност на парите в обращение е 0.01% и се резервира без смяна по отношение на края на март 2021-а.

От Българска народна банка оповестяват, че към 30 юни парите в обращение у нас доближиха 22.31 милиарда лв.. За едногодишен интервал (спрямо края на юни 2020 г.) те са нарастнали с 18.2%, или с 3.44 милиарда лв.. През миналите дванадесет месеца, които съответстваха с пандемията от ковид, държавното управление създаде и финансира най-различни ограничения за поддръжка на бизнеса и хората.

През съответния предишен едногодишен интервал повишаването им е било по-малко както в процентно отношение (8.7%), по този начин и като безспорна стойност (1.51 милиарда лева.).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР