През втората половина на януари официален Минск изрази готовност да

...
През втората половина на януари официален Минск изрази готовност да
Коментари Харесай

За влиянието на Шанхайската организация за сътрудничество - векът на Азия

През втората половина на януари формален Минск изрази подготвеност да форсира осъществяването на интернационалните правни процедури за влизане на Беларус в Шанхайската организация за съдействие (ШОС) като пълновръстен член.

Това съобщи началникът на основния отдел за Азия, Африка и Латинска Америка на Министерството на външните работи на Република Беларус Игор Белий, който взе участие на 17 януари в церемонията по подписването на протокола след съвещания с упълномощени представители на страните - членки на ШОС с упълномощения представител на Беларус.

Известен е фактът, че Беларус демонстрира интерес към присъединение към ШОС, поддържа нейните цели и правила на активност и има вяра, че присъединяване в това интеграционно обединяване ще спомогне за подсилване на интернационалния статут и престиж на републиката. Още на 9 декември 2005 година изпълнителният секретар на ШОС получи публично заявление от Република Беларус за статут на наблюдаващ в организацията.

От 2010 година Беларус е сътрудник в разговора, а от 2015 година има статут на формален наблюдаващ на ШОС. Решението за пускане на процедурата за приемане на Беларус в организацията беше взето на съвещание на Съвета на държавните ръководители на държавите-членки на ШОС в Самарканд (Узбекистан) през септември 2022 година

Самата Шанхайска организация за съдействие е основана през 2001 година от шест страни - Русия, Казахстан, Китайската национална република, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Целта на организацията е стабилизиране на обстановката в Централна Азия и други райони на планетата, подсилване на другарството и добросъседството, развиване на съдействието в политическата, научната, икономическата и други области.

Приоритетна задача на Организацията е съдействието в региона на сигурността и премахването на заканите от екстремисти и терористи в района на Централна Азия. Друга значима задача на Шанхайската организация е основаването на условия за развиване на икономическото партньорство в района. В рамките на двустранно и многостранно съдействие нейните членове усилват комерсиалния си оборот и взаимните вложения, развивайки индустриални партньорства.

Трябва да се означи, че концепцията за основаване на тази организация поражда в Москва и Пекин, когато Съединените щати, настоящи като последната и единствена международна суперсила, оповестиха основаването на нова световна система посредством своята политика.

Русия, откакто загуби Студената война и загуби статуса си на суперсила, стартира още веднъж да набира мощ. Китай от своя страна се нуждаеше от покровител в икономическата си борба със Запада и Япония. Участието в ШОС също по този начин улесни Китай да управлява дългата си граница, която надвишава 7000 километра. Със основаването на ШОС, Пекин съумя да премине към други значими въпроси, като да вземем за пример регулирането на бързо разрастващата се национална стопанска система.

Трябва да се означи, че през 2005 година, когато три огромни азиатски сили като Иран, Индия и Пакистан бяха признати като наблюдаващи в Шанхайската организация за съдействие, Съединени американски щати също оповестиха желанието си да станат член на ШОС. Тогава обаче участниците в асоциацията благоразумно отхвърлиха опцията за съдействие с Вашингтон.

Сега, на фона на изострените връзки със Съединените щати, структурното планиране и възможното разширение на Шанхайската организация за съдействие стана значимо както за Пекин, по този начин и за Москва. В навечерието на неотдавнашната (септември) среща на върха на ШОС, някои западни медии означиха, че водачите на Русия и Китай са по-близо от всеки път до основаването на „ антизападна коалиция “. До септември 2022 година Шанхайската организация за съдействие покриваше почти 60% от Евразия, 40% от международното население и над 30% от международния Брутният вътрешен продукт.

Вече е подписано съглашение за даване на статут на сътрудник в разговора (етап, предшестващ приемането на статут на наблюдател) на Египет. Подобни решения се чакат и във връзка с Катар и Саудитска Арабия, Бахрейн и Малдивите също претендират за подобен статут.

Москва и Пекин се пробват да дефинират сферата на своето допустимо политическо въздействие или партньорство. И евентуално в близко бъдеще организацията, съдейки по площта, популацията, икономическия капацитет, в действителност може да стане доста авторитетна.

Сега пълноправни членове на ШОС са 8 страни: Русия, Китай, Индия, Пакистан, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан. Сега към тях се причислява Беларус и, с огромна степен на възможност, Иран, който подаде заявление до секретариата на ШОС за желанието си да стане пълновръстен член на организацията още през март 2008 година Афганистан и Монголия (и до момента Иран) към този момент имат статут на наблюдаващи. Статутът на сътрудници в разговора е възложен на Турция, Азербайджан, Армения, Камбоджа, Шри Ланка, Непал, като действително се прибавят и Египет, Катар и Саудитска Арабия.

Според редица откриватели 21 век е векът на Азия и в тази част на света ще се случат доста политически процеси със международно значение. Ролята на Азия в бъдещия международен ред нараства и организацията, която се състои най-вече от азиатски страни, може решително да се разгласи за авторитетен участник в интернационалната политика. Това се схваща и в Европа: присъединението към организацията на Беларус, ситуирана в центъра на континента, е единствено едно от потвържденията за това.

Днес смисъла на Шанхайската организация за съдействие е явно, изключително в случай че се обърне внимание на комерсиалния оборот на страните-членки и наблюдаващи на тази организация. В същото време към момента е рано да се приказва за подсилване на външното въздействие на ШОС без нейното структурно формализиране и подсилване на договорната база. Въпреки това, съдейки по интензивността на Москва и Пекин, ШОС ще се уголемява, развива и укрепва. И може би скоро ще станем очевидци на образуването на нов блок в съпротива на Съединени американски щати.

Превод от съветски език: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР