През третото тримесечие на 2023 г. новорегистрираните правни единици в

...
През третото тримесечие на 2023 г. новорегистрираните правни единици в
Коментари Харесай

НСИ: С над 25% намаляват банкрутите в бизнеса в сравнение с миналата година

През третото тримесечие на 2023 година новорегистрираните правни единици в страната са 9 829, а оповестените в неплатежоспособност – 829.

В съпоставяне със същото тримесечие на 2022 година общият брой на новорегистрираните понижава с 6.5%, а този на банкрутиралите - с 25.8%, демонстрират новите данни на Национален статистически институт.

В съпоставяне с второто тримесечие на 2023 година новорегистрираните правни единици са намалели с 10.8%, а тези оповестили неплатежоспособност - с 15.8%.

От всички новорегистрирани компании през третото тримесечие на 2023 година, най-вече са в бранш G „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ - 88.1%.

При оповестените в неплатежоспособност - още веднъж максимален брой попадат в бранш G „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ - 77.1%.

Тримесечната бизнес демография на регистрациите и банкрутите на правните (юридически) единици е обвързвана с избрани демографски събития - дата на основаване на юридическото лице, дата на оповестяване в произвеждане по неплатежоспособност, дата на оповестяване в неплатежоспособност и дата на оповестяване в разпродажба.

Данните са показани в безспорни стойности по определени раздели на Класификацията на икономическите действия (КИД - 2008) 1 според условията на Регламент № 2019/2152 на Екологичен потенциал и на Съвета от 27 ноември 2019 година за европейската бизнес статистика.

Правна единица е юридическо лице на общественото или частното право, допълват Национален статистически институт. Това юридическо лице може да бъде:

Юридическо лице, чието битие е прието от законa без значение от лицата или институциите, които го имат или са членове

Физическо лице, което като без значение лице упражнява стопанска активност. За да съществува, би трябвало да е записано по закон пред способените административни органи (Търговски указател и указател на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър Булстат и други).

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР