През третото тримесечие на 2022 г., доходът на домакинствата за

...
През третото тримесечие на 2022 г., доходът на домакинствата за
Коментари Харесай

Над 75% от домакинствата изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

През третото тримесечие на 2022 година, приходът на семействата за 67,3% от лицата е останал без смяна по отношение на последните 12 месеца, демонстрира последно изследване на Националния статистически институт.

Този дял понижава с повече от 5 процентни пункта по отношение на предходните две тримесечия, само че към момента е забележителен, отбелязва Национален статистически институт.

В същото време делът на лицата, изпитващи усложнения да покриват ежедневните си разноски, остава релативно висок - над 75%.

Увеличение на приходите на техните семейства са показали 27,9% от интервюираните, което е с 8,7 процентни пункта повече спрямо второ тримесечие и с 9,4 процентни пункта повече спрямо първото тримесечие на 2022 година, когато нарастване на приходите са имали 18,5% от лицата.

Основните аргументи за нарастване на приходите и през трите тримесечия са нарастване на пенсиите и обществените помощи и индексиране на заплатите.

В същото време понижение на приходите за последните 12 месеца са показали 4,8% от интервюираните лица, което е с 2,9 процентни пункта по-малко спрямо второ тримесечие и с 3,7 процентни пункта по-малко по отношение на първите три месеца на 2022 година.

Подобно на предходните две тримесечие, и през третото тримесечие на 2022 година делът на лицата, изпитващи усложнения да покриват ежедневните си разноски, остава релативно висока - над 75%.

С известни усложнения са 38,5% от лицата, 28,3% от тях дефинират покриването на ежедневните разноски като мъчно, а 10,8% - като доста мъчно.

В съпоставяне с предходните тримесечия, понижава делът на лицата, които се оправят доста мъчно, за сметка на нарастване на лицата, които изпитват известни усложнения при покриване на ежедневните си разноски, регистрира последното изследване на Национален статистически институт.

Относително елементарно могат да покрият ежедневните си разноски през третото тримесечие 18,1% от лицата, а едвам 4,3% не изпитват никакви усложнения. Общо делът на лицата без усложнения през третото тримесечие се усилва с 0,9 процентни пункта по отношение на второ тримесечие и с 0,7 процентни пункта по отношение на първото тримесечие на 2022 година.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР