През тази годинасредногодишната инфлация в България ще бъде 8,5%, а

...
През тази годинасредногодишната инфлация в България ще бъде 8,5%, а
Коментари Харесай

МВФ прогнозира инфлация от 8,5% в България през 2023 г.

През тази година средногодишната инфлация в България ще бъде 8,5% , а през идната ще спадне до 3% . Това се споделя в най-новата макропрогноза на Международния валутен фонд (МВФ).

Очакванията са ревизирани надлежно с 1 и 0.8 пункта нагоре по отношение на миналата прогноза отпреди половин година, въпреки да остава наклонността растежът на цените последователно да се забавя. Високата инфлация в световен мащаб също не е победена и МВФ покачва упованията си за нея на 6.9% през 2023 година и 5.8% през 2024 година В същото време прогнозата на МВФ за растежа на българската стопанска система за тази година леко се усъвършенства и в този момент е 1.7% - с 0.3 пункта нагоре от април.

Глобалното възобновяване от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна остава постепенно и неравномерно. Повечето стопански системи към момента не съумяват да доближат равнищата, планувани преди пандемията, а пропастта сред районите се разтваря. Съединени американски щати се показват най-добре измежду водещите стопански системи, като тази година се чака Брутният вътрешен продукт на страната да надвиши предпандемичната си наклонност. Еврозоната също се възвръща, само че по-слабо и остава под равнищата, планувани преди пандемията, главно поради отрицателните резултати от войната и преживения потрес в цените на силата.

МВФ чака световният напредък да се забави от 3.5% през 2022 година до 3% през 2023 година и 2.9% през 2024 година Прогнозата на фонда е растежът да се движи към 3.1% в средносрочен проект , което съставлява най-слабата вероятност от десетилетия. Дългосрочните последствия от пандемията и войната, възходящата геополитическа фрагментация и високите лихви са главните фактори, които лимитират растежа. В тази посока работят още отдръпването на фискалната поддръжка на държавните управления на фона на високите държавни задължения, както и рисковите метеорологични условия. Добрата вест е, че съгласно МВФ светът въпреки всичко остава резистентен на множеството шокове и ще избегне криза. Така главният сюжет към този момент е за " меко приземяване ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР