През тази година Турция възстановява позициите си на туристическия пазар

...
През тази година Турция възстановява позициите си на туристическия пазар
Коментари Харесай

Турция връща позициите си на туристическите пазари с очакване за рекорден брой туристи

През тази година Турция възвръща позициите си на туристическия пазар и регистрира засилен интерес на обичайни гости. Министерството на културата и туризма в Турция разгласи 2018 за Годината на Троя тъкмо 20 години откакто археологическият обект влезе в листата на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.
Планирането на почивка в Турция, изборът на интервал и на хотели започнаха още при започване на годината. Българските туристи, които се интересуват от дестинацията обаче останаха сюрпризирани от нарасналите цени. Джамал Лютви, шеф и притежател на туроператорска организация разяснява:

" В Турция тази година се чака огромен взрив. Всички, които обиколиха целия свят и видяха, че предлага по-добри условия, по тази причина се връщат назад към Турция. Затова и цените на хотелите се усилиха съвсем двойно. "  
Според Лютви с изключение на руснаци, германци и англичани, които са се върнали да почиват в Турция, сега българите също пътуват доста. През последните две години туризмът на Турция претърпя разтърсвания, показва и Асен Хитов, шеф на друга туроператорската организация:
" Имаше терзания за пътешестване в Турция. Българските туристи през миналите две години заради този боязън леко загърбиха Турция, пробваха други дестинации. само че във всички тези дестинации те не съумяха да намерят нито това качество, нито тези ниски цени, нито този бърз превоз. В момента ползата в действителност е голям. Усети се още на Нова година. От България до Анталия имаше девет чартъра. "  
Обстановката в турските курорти постоянно е била доста сигурна, даже по времето, когато хората си мислеха, че не е, добави Асен Хитов.
Туроператорските организации оферират чартърни стратегии, които стартират от края на април  и не престават до края на октомври, както и автобусни стратегии с дълготрайност сред 6 и 12 дни. Според Асен Хитов се търсят и двата сегмента - както ваканции, по този начин и екскурзии.
" Приоритетно се продават почивки, само че има възобновление и на екскурзионните стратегии, които се продават. ние предлагаме един първокачествен артикул - с под наем полет се лети до Анталия и от там вършим екскурзионна стратегия до Кападокия, която се приема доста добре от туристите. Местата се изчерпват доста бързо. По всички дати към този момент съвсем няма места. Имаме и нови стратегии, които включват Памуккале, региона на Фетие, региона на Дидим. Към този вид екскурзии има голям интерес. "
Асен Хитов акцентира преимуществото на Турция като дестинация all inclusive, което дава опция на пътуващите по-спокойно да си възнамеряват бюджета.  След отдръпването по политически аргументи през тази година Турция чака доста нарастване на туристите от Русия. Миналата година руснаците направиха рекордна година за Турция. Тази година самите турци настояват, че ще одобряват към 5.5 милиона руснаци, уточнява Галин Георгиев, шеф на туроператорска компания. По думите му, сега Турция върви доста мощно на съветския пазар.
През 2017 година Турция реализира исторически връх по брой на туристите, означи при визитата си у нас през февруари и турския министър на културата и туризма Нуман Културмуш:

" Над 32,3 милиона турсти са посетили Турция през предходната година, от тях 4,5 милиона са съветските туристи, 3,5 милиона са от Германия, милион и половина са гостите от България. "  

Нуман Културмуш изрази вяра, че наклонността ще се резервира:
" Тази година чакаме 38 милиона туристи. Надяваме се да реализираме доход от порядъка на 30 милиарда $. Работим за това да привличаме туристи освен от европейските страни, само че и от Китай, Индия, Индонезия, Южна Корея, от целия свят. "  

Турция обаче попада под мощната конкуренция от Египет, който сега се отваря още веднъж като туристическа дестинация и нападна пазара с много преференциални предложения. По стичане на събитията руснаците са обеднели през последните години, тъй че за Египет това ще бъде добре пристигнало, разясняват специалистите в туризма. 

Що се отнася до турските туристи в България, по данни на Министерството на туризма у нас през предходната година те са били малко над 636 000. Техните желания са свързани с планинските курорти, ски ваканциите и спа курортите ни. 
Водена от икономическия си интерес националната самолетна компания на Турция провежда мероприятия за разпространение на туризма в България. Генералният управител за България Мехмед Гюркайнак съобщи:
" Освен като самолетна компания, ние също се възприемаме и като посланици на България. Затова организираме инфотурове за публицисти и туроператори, които идват във Банско и Велинград. След тези инфотурове Банско сега е доста известна дестинация в Турция. В околните месеци планираме инфотурове за Велинград и Бургас, с цел да разпространяваме спа туризма и летните курорти на България. "  

През предходната година организирахме турове от Япония, Китай, Корея, Йордания и Алжир, с цел да разпространяваме България и посредством нас повече туристи да я посетят, добави Гюркайнак.

Всички гледни точки по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР